Tenis Ima asimptomatsku formu zaraze

Đoković će biti spreman za US open, ali je pitanje u kakvoj formi će doći u Njujork

Naša ljekarka Harzije Mustafić, jedna od najcjenjenijih kardiologa i epidemiologa u Parizu, angažovana u bolnici Bulonj Bilankur, govorila je za pariški L’Ekip povodom slučaja zaraze korona virusom na Adrija turu, turniru ! Novaka Đokovića.

Doktorka Mustafić je velika zaljubljenica u tenis, a novinare L’Ekipa je interesovalo kako poznati epidemiolog vidi šanse Đokovića da nastupi na US openu u Njujorku, od 31. avgusta.

“Ne bi trebalo da njegov nastup u Njujorku bude na bilo koji način ugrožen. Izvjesno ima asimptomatsku formu zaraze, što znači samo blage i rijetke simptome. Biće spreman da igra, a sada je pitanje, u kakvoj formi? Trenutno ne trenira, u samoizolaciji je. Postoje i druge brige. U mom odjelu kardiologije, imamo pacijente koji nam se nakon dva mjeseca od zaraze vraćaju i govore da i dalje imaju poteškoće sa disanjem, da ostaju bez daha. Čak i nakon blažih formi zaraze. Prosto, mnogo je nesigurnosti i dalje vezanih za ovaj virus”, rekla je Mustafić.

Takođe je istakla, da su veće šanse da se sportista brzo oporavi i u potpunosti, u odnosu na prosječnu osobu.

“Tokom jednog perioda Đoković će sam biti u samoizolaciji, bez šanse da trenira. To mu skraćuje period priprema za nastavak sezone. Bitno je da nakon dvije sedmice, bilo ko od zaraženih sa Adrija tura nije zarazan. Otprilike je izvjesna procjena kada su sportisti sa blagim simptomima u pitanju, da deset dana od zaraze već nijesu zarazni”, dodala je Mustafić.

Naša ljekarka je dodala, da cijeli slučaj Adrija tura, zaraze pa otkazivanja takmičenja, može ugroziti održavanje US opena u Njujorku.

“Može se desiti. Pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su zahtjevi osiguravajućih kompanija vrlo jasni i mogu nositi ozbiljne konsekvence, kada su uslovi zdravstvene sigurnosti na jednom takmičenju u pitanju. Jednostavno je, osiguravajuće kompanije neće plaćati u slučaju da dođe do infekcije”, zaključila je Mustafić.

Pariški L’Ekip posvetio je veliki prostor slučaju zaraze na Đokovićevom turniru ovih dana jer će upravo Pariz, od kraja septembra, biti domaćin gren slem turnira u tenisu, Rolan Garosa.

Send this to a friend