Tenis Piše Dojče Vele

Njemačka štampa: Đoković nikada neće biti veliki šampion

foto: Tanjug

Novak Đoković, prvoplasirani teniser svijeta, na svom Adrija turu nije htio ni da čuje za stroge mjere higijene kao u fudbalskoj Bundesligi. A nakon nekoliko slučajeva korone među učesnicima, stiže oštra kritika s teniske scene i pitanja u vezi budućih sportskih događaja – piše njemačka agencija dpa.

“S čuđenjem su registrovani video-snimci na kojima se lakomisleni profi-teniseri zabavljaju u noćnim satima, a infekcije Grigora Dimitrova i Borne Ćorića otvaraju pitanja o daljem ’otvaranju’ i uopšte održavanju teniskih turnira”, piše ta agencija.

Šefica njemačke ženske teniske reprezentacije Barbara Ritner za list Kelner štat-ancajger izjavila je da se radi o „apsolutnoj katastrofi“, odnosno da je Novak Đoković „teniskoj porodici napravio medveđu uslugu“:

“Čitav svijet se pridržava distance i nosi maske, a na Jadranu ljudi sjede jedni do drugih, bez maski, u noćnim satima se zabavljaju i grle. Ne razumijem u kakvom svijetu oni žive, očigledno u svom sopstvenom. Izgleda da je nekima od njih uspjeh udario u glavu.”

„Autogol Novaka Đokovića“

Berlinski dnevnik Velt pod naslovom „Đokovićev Adrija tur se pretvorio u autogol“ iz vijesti naglašava da je na turniru u Zadru bio i predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković.

“On je u međuvremenu testiran. Plenković je razgovarao s Đokovićem, njegovim trenerom Goranom Ivaniševićem i Marinom Čilićem. Jedan vladin portparol je izjavio da je susret potrajao dva do tri minuta, i da nije bilo bliskog kontakta.”

Njemački dnevnik podsjeća i na scene s turnira u Beogradu, gdje su gledaoci sjedjeli veoma blizu jedni do drugih. – Stvarno to ne razumijem, bez bezbjednog rastojanja, totalni fizički kontakt, bez zaštitnih maski, čak i fanovi bez maski – citira berlinski list nekadašnju najbolju teniserku svijeta Kris Evert.

Frankfurter algemajne cajtung piše o „naprasnom kraju najveće teniske zabave na Balkanu i mamurluku nakon nje“. U tom duhu intoniran je i naslov članka: „Divlja žurka, bez ikakvih pravila“. Za glavnog aktera te priče njemački list je proglasio Novaka Đokovića. “Srpski najbolji teniser svijeta mora da odgovori na čitav niz neugodnih pitanja”,  zaključuje frankfurtski dnevnik.

Ujedno se podsjeća i na to da su kritike na računa Adrija tura „bile glasne i prije prvih potvrđenih korona-slučajeva, na primjer po pitanju higijenskog koncepta. Ili tačnije:de fakton epostojanja nikakvih pravila higijene. Ili činjenice da su gledaoci sjedjeli toliko blizu jedni do drugih. Ili noćne zabave u jednom beogradskom klubu.“

Fijasko Adrija tura

Novak Đoković nikada nije bio ljubimac međunarodne, prije svega zapadne štampe. Pa tako ni njemačke. Simpatije su često bile na strani Federera ili Nadala. U člancima koji su objavljeni u posljednja dva dana može se steći utisak da je srpski teniser jedini i isključivi krivac za pozitivne korona-slučajeve i fijasko Adrija tura.

Njemačka štampa tako citira mnoge aktere s teniske scene, pa i neke profesionalne igrače poput Nika Kirjosa, koji je na Tviteru kritikovao održavanje turnira: – To se dogodi kad se ne poštuje nijedno pravilo.

“Đoković i kolege su na kraju krajeva čitavom sportu napravili medveđu uslugu”, zaključuje i Frankfurter algemajne cajtung.

„Nikada neće biti veliki šampion”

„Zašto Đoković nije šampion“ – to je naslov analize objavljene u listu Rajniše post. List koji izlazi u Diseldorfu podsjeća na velike sportske uspjehe Novaka Đokovića (79 titula, osvajanje sva četiri Gren slema) – i svejedno zaključuje: “On je broj jedan tenisa i atrakcija teniske scene. Ali nikada neće biti veliki šampion, jer za to nisu važna djela na terenu, već ona u stvarnom životu. A na tom polju ovih dana on ostavlja bijedan utisak”, piše nemački list.

“Đoković i kolege su svojim egoizmom ugrozili planove o nastavku sezone s Otvorenim prvenstvom Amerike koje je trebalo da počne 31. avgusta. Moguće je da će sada, ukoliko se više top-igrača zarazi korona-virusom, potrajati još duže prije nego što se sezona nastavi. Jednom Đokoviću to može da bude donekle svejedno, on se finansijski obezbijedio. Ali drugi teniseri sada žive na minimumu egzistencije.”

List iz Diseldorfa kritikuje i Đokovićevu (dosadašnju) nespremnost da se testira na koronu: “Za njega možda virus nije problem, ali za djelove društva jeste, i to ogroman. I te ljude bi trebalo zaštititi. Onaj ko to nije shvatio, taj ne zaslužuje da ga se naziva šampionom. Stvarni šampioni djeluju drugačije.”

Srećko Matić – Dojče Vele

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nemanja
Gost
Nemanja

Čekaj malo, i ona dela van terena, pa recite vi meni gospodo ko je ono beše smislio onaj fond za slabije tenisere, da nije možda Federer.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Svi vi bi sve dali da imate jednog Đokovića.

Joo
Gost
Joo

Imaju oni puno vece i bolje sportiste, naucnike, ljude koji sluze u korist covecanstvu….koji sede kuci ili ako su napolju postuju mere i zdravlje njihovih bliznjih i sugradjana…..sto ocigledno nije slucaj sa Djokovicem…..

Maja
Gost
Maja

Vrijeme ce pokazati ko je najbolji ! Samo naprijed Noleeeeeee!!!

Komita
Gost
Komita

NOLE STO TE STALO STO PISE SVIJET,VIDIS DA JE SVAKO LJUBOMORAN NA TEBE I VUCICA..PASI I DALJE ONU TRAVU STO DI ZENICA DAJE!!!!

Srbo
Gost
Srbo

Ako je iko u tenisu veliki šampion to je Novak ,možda ne najbolji teniser svih vremena al je sigurno najveći šampion svih vremena.
Kada pogledate njegov istorijat i početke ,vrijeme rata,besparice i karijeru nakon svega to može samo NOLE ŠAMPION .

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

nijesi pročitao tekst detaljno.
ne dovode u pitanje njegov uspjeh na terenu, nego kao osobe u društvu.
osobe čije ponašanje utiče na društvo.

Joo
Gost
Joo

Srbo…jeste sampion ali samo u tenisu….kao covek je ocigledno dupla nula……

Nista novo
Gost
Nista novo

Sad bi bilo lijepo da se sad neki “nezavisni mediji” koji su potrcali da se izvine Novaku , izvine Crnoj Gori koja je uprkos nevjerovatnom pritisku odbila da bude domacin turnira

Aha
Gost
Aha

Nema on harizmu za šampiona. Plus baaaaaaaš antipatična žena a ni on za njom ne kaska mnogo.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nad noletom uvjek vise devedesete,a on zato nije kriv,zato ga zapad i ne voli i to je nažalost surova istina riječ “Srbin” je kompromitovana,i to neće nestati preko noći.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

otac ga je gurnuo u politiku na nagovor “prijatelja” iz tih nekakvih krugova društvene elite u srb.
dmatraju da treba politički unovčiti popularnost novakovu.
bar se tako priča.
uništiše momka.

Prč
Gost
Prč

Ovo ima neku drugu pozadinu.nisam neki zaludjenik za novakom kao i uopste za slavnim licnostima al malo je licemjerno da kritikuju drzave koje imaju mjogo veci procenat zarazenih sa mnogo manjim mjerama.evo npr spanija opet biljezi rast i otvara se,u svim drzavama prestaju i onako blage mjere u odnosu na balkan al ipak kritikuju.naravno da taj turnir nije trebalo organizovati.ali… Više »

PODGORIČANIN21
Gost
PODGORIČANIN21

u redu je da se organizuje, ali bez publike !

Realnost
Gost
Realnost

A Njemci pustili fabriku mesa preko 1000 zaposlenih jadnika iz Istocne Evrope u zatvorenom i svi se zarazili, u krajnje nehumanim uslivoma radili.Ali Đokovic im je rak rana.

HrabriSokoli
Gost
HrabriSokoli

Spanija otvara i pocinju takmicenja ali uz stroge kontrole i bez publike. Bas kao i vecina zemalja. Cinjenica je da je organizacija a i generalno potezi po Srbiji su suludi, van svakog razuma. Organizovan ovaj turnir kao da se nista ne desava. Fudbalski mecevi sa publikom, posebno njihov derbi, dje smo ocigledno i mi “dokaceni”. Kako je moguce sve to… Više »

Piksi
Gost
Piksi

Trebalo je da zavrsi prije godinu a ne da se ovako glupira

Njegoš
Gost
Njegoš

đokovid 19
😂😂😂😂😂😂

Send this to a friend