Tenis

Vilander: Đoković će prestići Federera i biti najbolji svih vremena

Bivši švedski teniser Mats Vilander kazao je u intervjuu za “Blic” da smatra da će Novak Đoković prestići Rodžera Federera po broju Gren slem titula.

Komentator Eurosporta nije u prošlosti bio poznat kao ljubitelj srpskog tenisera, ali je ovog puta opovrgnuo sve ranije navode na račun trenutno drugog igrača svijeta.

“Novak je dugo bio broj 1 i ne vidim zašto se ne bi vratio na tron. Međutim, sa godinama i radnim stažom za tenisere je važnije da osvajaju Gren slem turnire, a ne da iz nedjelje u nedjelju jure bodove. To je tempo koji umara i koji, na kraju, uzima žrtve. Moj savjet Novaku je da pažljivo bira turnire i da napada Melburn, Pariz, London i Njujork. Dokazao je svima da je najbolji teniser na svijetu i sada bi trebalo da se okrene drugim zadovoljstvima. Nekada nismo vodili računa ko će početi ili završiti godinu na prvom mjestu, ali očigledno je da se vremena menjaju. Vidite, siguran sam i da će Novak osvojiti više Gren slem turnira od Rodžera Federera. Švajcarac je trenutno u prednosti za pet trofeja, ali slika ozbiljno može da se promijeni već ove godine”, rekao je Vilander.

Skandinavac je potom odgovorio na pitanje vezano za direktan odnos prema najvećem srpskom sportisti.

“Pamtite šta sam rekao kada je Novak imao 18-19 godina, na početku karijere. A da li pamtite da sam rekao da će u 2015. godini osvojiti sva četiri Gren slem turnira? Ne vjerujem. Isto sam rekao i za prethodnu godinu. Novak je sjajno odigrao Australiju i Francusku, a onda je pao. Vidite, isto ću vam reći i za 2017. godinu. Čak i ako ponovo ne bude uspio, i dalje ću da vjerujem u njega. Veliki sam Novakov navijač i ovog novog Novaka sada volim više nego ikada ranije”.

Vilander očekuje da Đoković zauzme posebno mjesto u istoriji bijelog sporta.

“Kada se jednog dana sve ovo završi i kada Novak zauvijek bude ostavio reket, svima će biti jasno da je Đoković bio najbolji teniser svih vremena.”

Australijan open će ove godine po imenima biti možda i nikad jači u posljednjoj deceniji, ali Vilander ne smatra da su Nadal i Federer favoriti za trofej u Melburnu.

“Iskreno, ne vidim da bi jedan od njih dvojice mogao da osvoji turnir. Ako bih morao da biram, onda glasam za Nadala, koji je mlađi, snažniji i ambiciozniji. S druge strane, mislim da bi Federer prije nego Nadal u Melburnu mogao da pobijedi igrače kao što su Marej, Đoković i Raonić. Međutim, Rodžer nema snage da se bori po paklenoj vrućini. Ne vjerujem da bi “preživio” drugu nedjelju”, poručio je Vilander.

Send this to a friend