Tenis Sjećanje na situaciju koja je promijenila istoriju ženskog tenisa

Zločin bez kazne: 28 godina od napada na Malu Mo

Taj 30. april 1993. godine ostaće upisan u knjige bijelog sporta kao najcrnji, najtužniji dan.

Tadašnja najbolja teniserka svijeta, Monika Seleš, igrala je turnir u Hamburgu, a rivalka joj je bila Magdalena Maleeva.

Trebalo je to da bude jedan uobičajen, prosječan meč. Međutim, nije, “zahvaljujući” 38-godišnjem Njemcu Ginteru Parheu.

On je tokom pauze prilikom promjene strana, uletio na teren i nožem u leđa ubo jugoslovensku igračicu i tako joj upropastio karijeru.

Popularna Mala Mo je imala samo 19 godina, postigla je nevjerovatne uspjehe, a njena dominacija tek je počinjala.

Parhe, čovjek koji ju je napao, bio je opsesivni obožavalac Štefi Graf, a jedina namjera mu je bila da svoju miljenicu vrati na vrh. I u tome je uspio.

Prije pojave Monike Seleš, Njemica Štefi Graf je bila ta koja je neprikosnoveno vladala ženskim tenisom.

Sve do Rolan Garosa 1990, kada joj je upravo Mala Mo prekinula niz od 66 trijumfa.

Ne samo da joj je pomrsila konce trenutno, nego je u potpunosti preuzela “dirigentsku” palicu i započela dominaciju, koja se sigurno ne bi prekinula tako brzo, u aprilu 1993. godine.

Od januara 1991. do februara 1993, Seleš je osvojila 22 titule, igrala ukupno 33 finala na 34 turnira na kojima je učestvovala.

Imala je skor od 159 pobeda i 12 poraza, uključujući i učinak 55-1 na Grend slemovima, kojih je prije tragičnog događaja sakupila osam. Jedino Vimbldon nikada nije osvojila.

U tri od četiri GS finala je savladala upravo najveću konkurentkinju, Štefi Graf i od, tada osvajačice 11 najvećih trofeja, preuzela prvo mjesto na WTA listi.

Monika je u prve četiri godine na Turu osvojila ukupno 30 titula, zabilježivši čak 231 pobjedu i 25 neuspjeha.

“Sjećam se da sam sjedela i brisala se peškirom, nagla se napred da bih otpila gutljaj vode. Jedva da sam dotakla usnama flašicu, osjetila sam užasan bol u leđima”, pisala je kasnije Seleš u svojoj autobiografiji.

Povreda gornjeg dijela leđa, blizu ramena, zahtijevala je operaciju. Na sreću, nož je promašio kičmu i druge glavne organe.

Ljekari su kasnije kazali da je Moniku doživotne paralize spaslo to što je bila savijena naprijed. Zbog prirode rane, doktori su predvidjeli da bi Seleš mogla u potpunosti da se oporavi ako se bude pridržavala uputstva.

Ipak, to više nije bila samo fizička bol, već i psihička, a Moniki je dijagnostikovan post-traumatski poremećaj.

Ona je upala u duboko stanje depresije i počela je da doživljava nekontrolisane epizode plakanja. Na kraju, razvio se još jedan poremećaj – prejedanje.

Ovo posljednje je zapravo bila najveća prepreka ka povratku na staze stare slave.

Seleš nije dobila nož u leđa u bukvalnom smislu, već i u figurativnom – i to od krovne organizacije, WTA.

Dok se Monika oporavljala od napada, u Rimu su se sastale 25 najbolje teniserke svijeta.

Sastanak je bio održan kako bi se odlučilo da li bi jugoslovenskoj igračici trebalo da se zamrzne plasman na rang listi, dok se ne oporavi.

Sve, osim jedne teniserke, glasale su protiv Monike Seleš.

“Jasno je da je Moniki Seleš dva puta bio zaboden nož u leđa. Prvo od Parhea, a onda i od tenisa”, bio je komentar Pitera Bodoa.

Nakon najnasilnijeg trenutka u istoriji tenisa, profesionalna zajednica je bila jasna: “Ako je Seleš izbodena, to je njen problem”.

Njemački Sud je odlučio da se pridruži potpunom odsustvu bilo kakvog smisla i Parhe, napadač, osuđen je na dvije godine uslovne kazne.

Čovjek koji je izbo Moniku u zatvoru nije proveo nijedan jedini dan!

Uprkos svim preprekama, Seleš je uspjela da se vrati profesionalnom tenisu – i čak osvoji još jednu Grend slem titulu.

Bilo je to 1996. godine u Melburnu, čime je stigla do četvrte titule u Australiji, ukupno devete na najvećim takmičenjima.

U jednom trenutku se nakratko vratila i na prvo mjesto WTA karavana, ali svoju formu prije tragičnog događa, nikada nije vratila.

Svoj posljednji meč odigrala je 2003, a karijeru je zvanično okončala 2008. godine.

Bila je na putu da postane najuspješnija teniserka svih vremena. To je bila realnost i sve je upućivalo da će to zaista i desiti.

U GOAT debatama sada se uglavnom ističe ime Štefi Graf, koja ima najviše nedjelja na prvom mjestu (377) ili Margaret Kort (24 GS titule) ili Serena Vilijams koja je tik iza Australijanke…

Ali, ne treba da zaboravimo Moniku Seleš, niti da dozvolimo da taj Parhe dobije ono što je želio.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hhhh
Gost
Hhhh

Moj rodjeni beat ubijen je u Njemackoj. 2,6 alkohola,BMW ,220 km/s pola godine uslovno. Eto kako na nas gledaju Njemci

Mitar
Gost
Mitar

To se zna! Pa okle smo mi uveli te zakone? Sve iz evrope! Sto god oce coek moze da radi, da ubija, siluje… Samo mu treba advokat i eto ga napolje!!!

Ekon
Gost
Ekon

Kakva nepravda, kakva nečovječnost!

Sloboda
Gost
Sloboda

Extra teniserka bila.

Send this to a friend