Vaterpolo

Ajkule iz uloge autsajdera ulaze u kožu velikog favorita

,,Pamtim samo sretne dane“, pjevala je legendarna Gabi Novak početkom osamdesetih godina prošlog vijeka.

,,Pamtimo samo dobre stvari“ – mogao bi da glasi ,,rimejk“ s autorskim potpisom crnogorskih vaterpolista, a kao inspiracija da posluži izdanje u prvom kolu Svjetskog prvenstva u Budimpešti.

Dobrih stvari je bilo dosta, iako su ,,ajkule“ poražene od Mađarske (12:8). Okolnosti su bile takve da Vladimir Gojković i njegovi izabranici moraju da budu zadovoljni – Crna Gora je igrala s jednim od glavnih favorita za zlato pred pet hiljada domaćih navijača, velikom rivalu suprotstavila se u ,,novom“, podmlađenom sastavu, sa četiri debitanta na velikim takmičenjima i sa skraćenom rotacijom jer je zbog ,,brutalitija“ Alekse Ukropine u Svjetskoj ligi van protokola morao da ostane Bogdan Đurđić.

Tako rasterećena Crna Gora ipak je pokazala zube sjajnom protivniku, vodila u drugoj četvrtini, a nakon što su Mađari okrenuli na 9:4 imala je tri napada da priđe na gol zaostatka i finiš učini dramatičnim.

Pristup da ostane isti

Nije uspjela, ali utisak je generalno povoljan i obećavajući pred mnogo lakše izazove – večerašnji s Gruzijom (19.30 h) i u subotu s Brazilom.

– Mađarska je glavni pretendent na zlato, u gotovo je istom sastavu kao na Olimpijskim igrama prošle godine i znali smo da će biti teško da im pariramo. Ipak, uprkos svemu, nije nedostajalo neizvjesnosti, Mađari su nas dobili na kvalitet, prije svega napadački, ali moramo da se okrenemo narednim mečevima – izjavio je Dušan Matković.

Našu reprezentaciju čeka okršaj s Gruzijom, koja je u prvom kolu pobijedila Brazil rezultatom 14:10.

,,Ajkule“ iz uloge autsajdera ulaze u kožu velikog favorita.

– Gruzija ima respektabilan sastav, iskusan i znamo dobro o kome se radi jer smo i trenirali zajedno u Bečeju pred početak Svjetskog prvenstva. Ni u jednom trenutku ne smijemo da olako shvatimo tu utakmicu, pristup mora da bude kao protiv Mađarske – kazao je Matković, i dalje član kotorskog Primorca.

Averka: Znam da mogu bolje

Kanstancin Averka nije mogao da poželi glamurozniji debi za crnogorsku reprezentaciju – protiv Mađarske, na Svjetskom prvenstvu, pred punim tribinama kultnog bazena ,,Alfred Hajoš“, pravog vaterpolo ,,Vemblija“.

Bjelorus, nekadašnji član Jadrana iz Herceg Novog, postigao je pogodak u porazu od 12:8, u kojem je Crna Gora nagovijestila koliko može da bude neugodna za favorite, ali i kako timovi iz prve klase kažnjavaju svaki ,,prazan hod“, poput onog skoro trinaestominutnog koji je imala naša selekcija.

– Jedna od najtežih utakmica koju sam imao. Mađarska je izuzetan rival i jedan od glavnih favorita za zlato. Bilo je zanimljivo igrati protiv najboljih igrača na svijetu – rekao je Averka dan nakon premijere na Mundijalu u Budimpešti, gdje se na gotovo svakom ćošku vidi koliko ovom gradu i državi znače vodeni sportovi.

Crna Gora je naturalizovala Averku kako bi, prije svega, imala šutersku opciju više. Vaterpolista španskog Sabadelja svjestan je da su mnoge oči uprte u njega i vjeruje da će igrati bolje kako šampionat bude odmicao.

– Dao sam gol, ali napravio i dosta grešaka. Želim to da popravim i vjerujem da ću u narednim mečevima biti bolji – rekao je dvadeset petogodišnji Averka.

,,Ajkule“ večeras protiv Gruzije, kao i u subotu sa Brazilom, čeka potpuno drugačiji psihološki momenat. Sada su Averka i drugovi u ulozi ekipe koje na smije da potcijeni rivala i čiji bi svaki rezultat osim pobjede bio smatran senzacijom, koliko god neiskusan Gojkovićev tim bio.

– Analizirali smo i Gruziju i Brazil. Moramo da pružimo maksimum kako bismo pobijedili u te dvije utakmice i zauzeli drugo mjesto u grupi – poručio je Averka.

Send this to a friend