Vaterpolo Podsjećanje

Ajkule su najopasnije u januaru, čeka se nova medalja

foto: Aleksandra Krupanič

Crna Gora najbolji vaterpolo igra u olimpijskim godinama. I ova generacija “ajkula” potvrdila je to, pošto smo četvrti put zaredom na šampionatu Evrope uoči olimpijskih igara stigli do polufinala, u prethodna tri navrata igrali smo za zlato i plasirali se na najveću svjetsku sportsku smotru, pa navijamo da se to ponovi.

Već na prvom velikom takmičenju (jun, jul 2008.) naši vaterpolisti stigli su do zlata. Tada smo preskočili četvrtfinale, u polufinalu pobijedili Hrvatsku, na kraju bili bolji od Srbije. Veljko Uskoković i Nikola Janović kao kapiteni su predvodili tim koji je odmah ispisao istoriju crnogorskog sporta.

Slično je bilo i četiri godine kasnije. U Rimu, Šangaju i Zagrebu nijesmo mogli do polufinala, ali Ajndhoven 2012. (januar) nas je ponovo lansirao u evropski vrh. Mađarska je bila rival u polufinalu, kao što će biti i danas, pobijedili smo tada u epskom meču poslije produžetka 14:13. Dva bivša reprezentativca tada su odigrala ključnu ulogu: Mlađan Janović je sa pet golova bio najefikasniji, a Predrag Jokić presudio pobjednika golom sa igračem više.

Pamti se i velika sudijska pomoć rivalu u tom meču, jer su Mađari imali duplo više napada sa igračem više, čak 22. Srbija je opet bila rival u finalu, a ovaj put imala je više sreće. Slavila je 9:8 i spriječila nas da drugi put dođemo do zlata.

Da ima nečeg magičnog kada se ajkule u bazenu nađu u olimpijskoj godini potvrdio je i šampionat Evrope u Beogradu. Teško da je moguće naći veću sličnost od one koju nosi šampionat 2016. (januar) sa ovim u Budimpešti. Ajkule su u četvrtfinalu pobijedile Italiju. 10:7 bio je rezultat, dakle gotovo identičan kao prekjuče. Nikola Janović dao je četiri gola, a u polufinalnoj pobjedi protiv Mađara istakao se i Aleksandar Ivović, od koga se nadamo da će i danas biti presudan. Pala je Mađarska 8:5 uz briljantnu igru u odbrani! Na kraju opet finale protiv Srbije, koja je kao domaćin slavila 10:8, iako su naši momci bili u igri do posljednje četvrtine.

2020. izgleda kao nastavak tradicije velikih rezultata na Evropskim prvenstvima. Nek se Mađarska pazi jer “ajkule” nosi i duh pobjeda iz Malage, Ajndhovena i Beograda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Evo sto kaze jedan izrod : Ne znam da li će se netko iznenaditi, ali uvek navijam za Mađarsku kad Srbija ispadne. Dva su razloga za to. Najpre, Mađarska je zemlja vaterpola i niko na svetu ne voli naš sport kao oni. Druga stvar je to što sam u Mađarskoj domaći. Tu sam već četvrtu sezonu i uživam. Poštuju me… Više »

Bojan
Gost
Bojan

Sve će biti protiv nas, od publike do sudija. Zato plivajte, igrajte svoju igru pa što ko ponese.

djekna
Gost
djekna

U medjuvremenu Prlainovicev intervju: Za koga navijate da osvoji zlato sad kad nema Srbije? Ne znam hoće li se netko iznenaditi, ali uvijek navijam za Mađarsku kad Srbija ispadne. Dva su razloga za to. Najprije, Mađarska je zemlja vaterpola i nitko na svijetu ne voli naš sport kao oni. Druga stvar je to što sam u mađarskoj domaći. Tu sam… Više »

Bojan
Gost
Bojan

Dobar sportista, loš čovjek.

ErCl
Gost
ErCl

Samo mirno i polako, možete vi to, imate kvalitet !!! Ne nervirajte se ako i sudije budu naklonjene njima! Srećno doktori!!! Svi vas bodrimo i navijamo za vas!!!

Kotor66
Gost
Kotor66

Opet bukate pa cete poslije da ih krivite kada budu crtvrti. Shvatite da nemaju kapacitet

Jal
Gost
Jal

Bice da ti nemas kapacitet

NBA
Gost
NBA

NAJBOLJE SU NAJBOLJE,CRNOGORSKE AJKULE,NAJBOLJE SU NEGO STO ZA POBJEDUUUUUUUUUU! SRECNOOOOOOOOO!!!!

Veliki mali
Gost
Veliki mali

Pobjeda,ajmo momci!!!

Draško
Gost
Draško

Idemo do medalje,naprijed Crna Gora!!!

Send this to a friend