Vaterpolo

Decenija od najluđe kotorske fešte

Tresla se Kantrida, tresle su se i ponosne zidine Starog grada kao nikada do tada… A mnogo toga su pregurale. Tog 23. maja 2009. Vaterpolo klub Primorac pisao je nevjerovatnu priču, jednu od najljepših u istoriji naše zemlje klub iz Kotora kao autsajder pokorio je Evropu.

Prvi put u svojoj istoriji preko superbogatog i moćnog Pro Reka u finalu u Rijeci 8:7, nakon produžetaka.

Bio je Primorac velikan i do tada, ali tog 23. maja postao je besmrtan.

Imao je Primorac i tada finansijskih problema, ali imao je i nešto što nijedan drugi tim u Evropi nije nevjerovatnu hemiju.

Naravno, zasluge za to su išle na račun trenera Ranka Perovića, ali i činjenici da su kapicu ovog kluba većinom nosili lokalni momci iz Kotora Zdravko Radić, Draško Brguljan, Damir Crepulja, Antonio Petrović, Darko Brguljan, Vjekoslav Pasković (iz obližnjeg Tivta), Bojan Milošević, Dragan Drašković i kapiten Nebojša Milić.

Pojačanja su bila dva čuvena Mađara Gergelj Kiš i Adam Štajmnec (postigao odlučujući gol u finalu), Hrvat Boris Pavlović i Slovenac Juraj Zatovič.

“Pokazali smo da smo prava ekipa”, govorio je tada tvorac čuda iz drevnog grada Ranko Perović. “Dominirali smo protiv ekipe kao što je Pro Reko”.

Napravile su Beštije (navijači Primorca) feštu i na Kantridi, ali posebna priča je doček šampiona Evrope u Kotoru. Za feštu tada nisu bili zaduženi samo najvatreniji navijači, već je cijeli grad disao kao jedan, svima je srce tih dana bilo plavo-bijelo.

“Znali smo tada da ćemo biti dočekani, ali nisam mogao ni da sanjam da će tako biti bili su i stari i mladi, svi kao jedno na trgu, toliko je ljudi došlo”, prisjetio se nedavno za Dnevne novine jedan od heroja iz Rijeke Antonio Petrović.

Desetogodišnjicu najvećeg uspjeha u istoriji Primorac, nažalost, dočekuje kao klub koji je daleko od toga bude najbolji i u Crnoj Gori. A da sve bude još nevjerovatnije već nekoliko godina evropski gigant je bez bazena u svom gradu. Komplikacije oko njegove rekonstrukcije i razni tenderi ostavili su Kotor bez osnovnih uslova za vaterpolo. Nedavno je sve konačno krenulo, ali šteta (posebno za mlađe kategorije) već je učinjena.

Kucnuo je čini se pravi trenutak da se Primorac vrati na stare staze, da se grad i država okrenu ovom gigantu jer ta 2009. je pokazala koliko Kotor živi za vaterpolo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kongo
Gost
Kongo

Eh kad se sijetim doceka vaterpolista na Trgu od oruzija kakve emocije, kakvo slavlje, navijanje, bakljada. To se jednom desava. Treba pomenuti i navijacku grupu Bestije bez kojih ovaj klub ne bi bio to sto jeste. Najbolji vaterpolo navijaci u svijetu.

Boris
Gost
Boris

samo vi glasajte dps!!!!

Ziva istina
Gost
Ziva istina

DPS nije u upravu kluba inace bi bazen bio zavresen- klubom sve ove go upravljaju Rankovi i Becicevi igraci

Boris
Gost
Boris

aj ne mlati!

Bokelj 9
Gost
Bokelj 9

DPS nema veze sa klubom,to je bio Rankov klub a sad je Jokicev. To svi u Kotoru znaju! Al dal znaju da je situacija u klubu nikad gora,dugovi rastu zbog te šampionske titule a igrači i treneri ne dobijaju plate! Ko je odgovoran za to?????!

A makse
Gost
A makse

Zbog ovog velikog uspjeha Kotor je ostao bez bazena, ali je Podgorica dobila par. To je bila odlična odluka jer je VK Budućnost u zadnjih 10 godina čak 3 puta uzela prvenstvo Evrope čime je zamalo ponovila uspjeh KK Budućnost, koja je isto tako osvojila Euroligu, na oduševljenje svih radnica Volija koje su se odrekle svojih plata i prekovremenih za… Više »

Boris
Gost
Boris

hahahahahah tacno tako!

ksv
Gost
ksv

bolje da nije nista osvaja kad smo zbog toga tu djesmo uzas sramota grada i kluba mislim na mandica cela saka kako idu kroz grad nije mi jasno duguju pare momcima klub je na dnu a oni pi bijednici

Nekadašnji refo
Gost
Nekadašnji refo

Valjda je vrijeme da se maknu i puste nekog novog da proba klub izvuci iz decenijske letargije !

Skaljari
Gost
Skaljari

Nadamo se jos jednom osvajanju titule Sampiona za 100 rodjendan Primorca. 2022

Nekadašnji refo
Gost
Nekadašnji refo

Ako se društvo makne,sve je moguće!

Boka
Gost
Boka

Što reći a ne zaplakati,veliki uspjeh,divni i srčani momci i naš Primorac,al je žalosno dje je sad..

Send this to a friend