Vaterpolo Selektor ponosan na igre ajkula

Gojković: Momci su nadljudskim naporima odigrali meč za bronzu

foto: Aleksandra Krupanič

Harizmatični vođa naših vaterpolista, mladi a već izuzetno iskusni i potvrđeni stručnjak, Vladimir Gojković, upotpunio je kolekciju selektorskih medalja sjajnim, za većinu neočekivanim izdanjem u Budimpešti.

Uz zlato iz Svjetske lige, i evropsko srebro stigla je bronza, prva za crnogorski vaterpolo.

“Uspjeh je veliki i sve emocije koje su se pojavile posljednjih dana…Na dočeku, nijesmo očekivali onoliko ljudi… Da nam je neko ovo ponudio prije početka turnira, svi bi bili prezadovoljni, ali vraćamo stalno film na meč sa Mađarskom gdje je bilo za korak da uđemo u finale i već obezbjedimo olimpijsku vizu koja je isto važan cilj svega ovoga što radimo”, rekao je Gojković za Novu M.

Zaista veliki, fantastičan uspjeh. Otišli ste tiho, gotovo nečujno. Mnogi su sumnjali, pogotovo nakon dva slaba rezultata sa posljednjeg Evropskog i Svjetskog prvenstva.

Odigrali ste nekoliko antologijskih utakmica i došli do rezultata koji je zbilja malo ko očekivao. Ponovo se vratila vjera u crnogorski vaterpolo i crnogorski vaterpolo je pokazao da je neuništiv, da živi i dalje.

“Jeste, otišli smo dosta tiho i više od toga, s obzirom na to kako smo na kraju završili Svjetsko prvenstvo, 10. mjestom u Južnoj Koreji. Radili smo u miru, podizali se iz dana u dan kroz veliki broj sparing partnera…Tako smo ovaj put izabrali pripreme i koncepirali da probamo kroz igru da usavršimo to što je do nas. Došli smo tamo i vidjelo se od prvog dana da rastemo. Možda prelomni momenat cijelog turnira je ta posljednja četvrtina prve utakmice sa Hrvatskom, kad smo sa 10:5 došli na 10:10 imali nesuđeni peterac da možda okrenemo cijelu utakmicu…Tu se još jedna vjera javila, iako je poslije toga dolazio meč sa Njemačkom gdje je trebao da se ispuni primarni cilj, da uđemo među osam i izborimo učešće za kvalifikacioni turniru za Olimpijske igre. Osjećala se tenzija pred taj meč, iako se znalo da smo kvalitetniji (igrali smo s njima u Podgorici) i onda izuzetno dobra reakcija igrača, od prvog momenta – od tog trenutka sebi smo obezbijedili mir. Protiv Italije izuzetno odigran meč od prvog do posljednjeg minuta, kontrola utakmice protiv svjetskog prvaka, ali svakako pečat svega ovoga je taj meč za treće mjesto… Nijesam bio optimista ako uđemo u minus opet protiv Hrvatske, a znamo kaka su selekcija, da možemo to nadokanditi. To što su igrači uspjeli da izvuku posljednju četvrtinu i po iz sebe je neki nadljudski faktor – sve čestitike. Po svemu prikazanom, zasluženo je, moglo je da bude i finale, ali s kakvim smo očekivanjima pošli, mislim da treba budemo zadovoljni i da ostanemo na zemlji.”

Izuzetno jak turnir, mnogo izvanrednih ekipa, a Crna Gora je otputovala u podmlađenom sastavu, četiri debitanta, od starosjedilaca samo dvojica, ali zbilja su iznijeli ogroman teret i bili pokretači ovog Vašeg motora?

“Htjeli smo nešto da promijenimo poslije Svjetskog prvenstva i tražili smo novu hemiju – igrači su je pronašli između sebe, to sam kasnije stalno isticao. Napravili su atmosferu gdje su igrali jednog za drugoga, dakle nije to ona fraza nego je stvarno ovaj put tako bilo. Dugo sam u sportu i nijesam imao puno prilika da osjetim tako dobru atmosferu i ključ svega je da mi to zadržimo! I dalje nijesmo najkvalitetnija ekipa, možemo da igramo sa svima, nije nas niko nadigrao duže vrijeme, ali ovo što su momci između sebe pronašli, to će biti prvi moj zadatak da to očuvam.”

Kako dalje, Roterdam je nova stanica?

“Prije Roterdama, 11. februara, imamo utakmicu Svjetske lige sa Španijom koja i sami vidite kakav vaterpolo igra, a sa njima nijesmo igrali od Barselone 2018. i taman da se malo vratimo u realnost i da vidimo gdje smo protiv te ekipe na njihovom terenu. Igra se u Ovijedu i biće izuzetno teško. Ali, svakako je akcenat na turnir u Roterdamu, osam utakmica u osam dana – izuzetno teško. Glavni cilj je otići na Olimpijske igre, a znamo šta to sve znači za nas, za naš sport, za Crnu Goru…Ako se plasiramo onda imamo dosta vremena da se pripremimo za to, nadam se, četvrto uzastopno učešće.”

U sportu se od stare slave i minulog ne živi. Da ostanete u vrhu morate raditi još jače i bolje. Neophodna je pametna vizija, besprekorna organizacija i naravno novac, za ovaj sport zaista ne veliki. Evo novog momenta da se isprave greške iz prošlosti i ozbiljno, odgovorno nastavi dalje.

“Mislim da je to ključ svega, pored ovog glavnog cilja da izborimo Tokio. Mislim da bi trebalo iskoristiti ovaj momenat i napraviti projekciju za budućnost. Vaterpolo ima bazu, ali je smanjena brojem bazena, jer bazen u Kotoru je veliki problem našeg vaterpola – još ne radi. Treba da se napravi jedan dugoročan plan gdje bi vaterpolo opet išao jednom uzlaznom putanjom i da bi opstajao u vrhu”, zaključio je Vladimir Gojković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MalaAnja
Gost
MalaAnja

Bravo Vlado , bravo momci !!! Ponosna sam na vas ! 💗😘

Zarko
Gost
Zarko

Sve mogu da povjerujem ali da je Vlado harizmatican! 😂😂😂

Vlado sjedi s Brguljanom, ne moze da on nije u repku- klasa je

Send this to a friend