Vaterpolo Miloš Šćepanović najavio Svjetsko prvenstvo za vaterpoliste

Idealno bi bilo da se direktno plasiramo u četvrtfinale

Bezgranično povjerenje u crnogorski vaterpolo nacionalni tim ima Miloš Šćepanović.

Legenda vaterpola nastup našeg tima na Svjetskom šampionatu gledaće na TV-u. Pred put “ajkula” u Aziju oprostio se od aktivnog igranja za reprezentaciju i poželio igračima da sa manje opterećenja, a više vjere gledaju na šesto učešće na planetarnoj smotri. Imao je tada poruku i za golmane, lijepim, biranim riječima pričao je o Dejanu Lazoviću i Slavenu Kandiću: “uživanje ih je gledati na golu”! Upravo će jedan od najboljih golmana planete, koji je prošle godine Marseju donio, bez lažne skromnosti, trofej Evrokupa, za Arenu od prvog takmičarskog dana (15. jula) komentarisati Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji, sa akcentm na izdanja crnogorskih vaterpolista.

Prije nego što će krenuti vaterpolo karavan, razgovarali smo sa Šćepom koji je objasnio neke stvari koje mogu da isplivaju na površinu. Pričali smo o favoritima, timovima iz drugog plana, šansama Crne Gore, prednostima i mnogim drugim detaljima.

I, ko je favorit?

“U najkraćem, izmijenjen sastav reprezentacije Srbije promovisao je reprezentaciju Hrvatske u glavnog favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva. Smatram da se u ovom trenutku individualnim kvalitetom, načinom igre i činjenicom da su tim koji već duži vremenski period igra u gotovo istom sastavu, izdvajaju u odnosu na konkurente. Na kraju, ni sami ne bježe od te uloge, već najavljuju borbu za zlato, a kao glavni cilj jedno od prva dva mjesta i olimpijsku vizu”.

Ko može Hrvate da ugrozi?

“Nakon Hrvatske dao bih podjednake šanse reprezentacijama Italije, Mađarske, Španije, Grčke, Srbije, ali i reprezentaciji Crne Gore. Dakle, konkurencija je izuzetno žestoka. Duboko vjerujem da mi možemo da igramo sa svima, ali nije realno nametati našim momcima bilo koju vrstu pritiska. Biće im dovoljna doza pritiska koju će sami sebi nametnuti”.

Da li neko iz drugog plana može da pomrsi račune favoritima?

“Reprezentacija koja iz drugog plana može mnogo je Australija. Ova činjenica nimalo ne raduje budući da u slučaju da naša reprezentacija zauzme drugo ili treće mjesto u grupi, već u osmini finala bi otišla na Australiju ili SAD. SAD su takođe reprezentacija koja može da “zagorča život” nekome, ali ne vjerujem da mogu u kontinuitetu da odigraju pet-šest utakmica koje bi ih dovele do borbe za medalju”.

Znači, bilo bi poželjno da naš tim dođe do startne pozicije i grupi?

“Iz ovih razloga bilo bi izuzetno važno da zauzmemo prvo mjesto u grupi i preskočimo stres osmine finala u kojem bi nas čekala zaista odlična reprezentacija, bilo da se radi o Australiji ili SAD. Grupa nam je izuzetno teška, bez sumnje ubjedljivo najkvalitetnija na prvenstvu. Tri od šest ekipa koje sam svrstao u grupu favorita za osvajanje medalje, nalaze se u našoj grupi: Srbija, Grčka, Crna Gora i autsajder Južna Koreja”.

Na startu SP derbi: Crna Gora – Srbija. Očekivanja?

“Šampionat otvaramo utakmicom protiv Srbije. I dok se mnogi raduju zbog izmjene u njihovom sastavu, u vaterpolo krugovima svima je jasno da će imati izuzetno konkurentnu ekipu. Činjenica da u njihovom sastavu nema igrača koji su bili nosioci igre proteklih desetak godina definitivno će se odraziti na kvalitet i način igre reprezentacije Srbije. Međutim, sa druge strane, ostao je “drugi dio” ekipe koji je, takođe, participirao u svim velikim uspjesima svoje reprezentacije, a mnogi i u najvećim uspjesima klubova za koje nastupaju. Samopouzdanja im neće faliti, u to sam uvjeren. Pored njih na SP šansu će dobiti grupa igrača koji će ovo SP vidjeti kao priliku da se nametnu, tako da će sigurno biti silno motivisani”.

Može li Srbija da zadrži blizu nivo igre bez sedmorice igrača?

“Iznenadio bih se da zadrže nivo igre koji su imali sa svim imenima koja će nedostajati. Prije svega, izgubiće na individualnom kvalitetu pojedinaca koji nedostaju, a koji, uz uvažavanje igrača koji ih zamjenjuju, ipak, nemaju. Zaključak je da nas čeka izuzetno težak meč u kojem imamo razloga da vjerujemo u pozitivan ishod”.

Nakon startnog derbija, a poslije dana pauze, stiže meč sa Grčkom. Silno su motivisani?

“Što se tiče reprezentacije Grčke, između nje i ekipe Olimpijakosa već duži vremenski period stoji znak jednakosti. Odlična reprezentacija, sa mnogo kvalitetnih mladih igrača. Igraju zajedno i odlično se poznaju. One ključne tačke koje im nedostaju kao reprezentaciji, Olimpijakos je riješio angažovanjem stranaca i postao šampion Evrope, a u kontinuitetu jedna je od najkonkurentnijih ekipa Evrope. Konkretno, radi se o pozicijama bek? i golmana koje bi mogle biti slabosti Grčke, ali to ćemo vidjeti tek kad počne Svjetsko prvenstvo”.

Ima li straha od Južne Koreje?

“Južna Koreja je, naravno, potpuni autsajder. Prilika da se u utakmici sa njima odmore igrači koji su ponijeli najviše tereta u prva dva kola i da se razigraju ostali igrači”.

Poenta je da se što prije dođe do želje ne igre, mogu li od starta naši vaterpolisti pokazati klasu?

“Mislim da možemo da pariramo Grčkoj i Srbiji. Najvažnije je tražiti igru i dobiti sigurnost kroz grupu, čak i u slučaju poraza da izvučemo dobre stvari i daše psihološki sačuvamo za najveća iskušenja koja će u tom slučaju krenuti već od osmine finala”.

Koliko će nova pravila bitnije promijeniti igru?

“Ovo Svjetsko prvenstvo će obilježiti i početak primjene novih pravila. Na koji način ce biti primjenljivana još je nepoznanica i komentari su različiti. Definitivno je zaključak da se određeni segmenti igre bitno mijenjaju i ona se moraju odraziti na stil igre svih reprezentacija. Suština je u tome da se napadaču koji je okrenut licem ka golu daje apsolutna prednost i svaki kontakt sa njim biće okarakterisan kao penal (peterac). Bitna izmjena je i pomjeranje linije šuta iz faula sa pet na šest metara. Interesanta promjena biće i “leteća izmjena” koja će se po novim pravilima izvoditi bilo gdje do centra, iza pruge (linije terena) prethodnim kontaktom igrača koji ulazi i onog koji izlazi. A za publiku možda najinteresantnije golman će imati pravo da se priključi napadu”.

Ko bi mogao iz novih pravila da profitira?

“Teško je sada reći ko će profitirati, ali je ipak jasno da će ekipe koje se više kreću imati i više šansi da iz novih pravila izvuku korist. Prije svih mislim na Mađarsku, Španiju, Hrvatsku. Imaju igrače koji bi mogli da igraju na taj način, ali imamo i mi. Biće interesantno, više ćemo znati tek kad krene šampionat”, kazao je Šćepanović.

Send this to a friend