Vaterpolo Problemi u neizvjesnim mečevima

Kad se ajkule zakucaju u psihološki zid

London 2012, pa i preostala dva meča za treće mjesto na Olimpijskim igrama, Budimpešta 2014. i još mnogo sličnih utakmica zaključno sa tri duela na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kvangdžuu.

Epilog je uvijek bio isti vaterpolisti Crne Gore pukli su pod pritiskom, nisu pokazali da imaju mentalitet pobjednika, ono nešto što odvaja šampione od ostalih.

Naravno, ne postoji sportista koji nekada nije izgubio “dobijen” meč, ali “ajkulama” se sve to dešava previše često.

Toliko često da ne može biti slučajno, lijepo je objasnio kapiten Draško Brguljan nakon eliminacije od Australije u osmini finala ovogodišnjeg vaterpolo Mundijala.

Prvi selektor Petar Porobić bitku sa psihom svojih momaka izgubio je odmah nakon zlatne Malage, njegov nasljednik Ranko Perović pokušavao je i sa uključivanjem psihologa u stručni štab, a “ajkule” do sada nije “razdrmao” ni “njemački” karakter Vladimira Gojkovića.

Mnogo je faktora zbog kojih je Crna Gora posljednjih godina sišla sa najveće scene od katastrofalnih uslova za vaterpolo u našoj državi do male baze ali i kada se na to zaboravljalo, kada se znalo da bez obzira na sve, “ajkule” imaju kvalitet, upravo bi se zakucale u psihološki zid.

Veliki problem, bez sumnje. Nešto s čim će svi u crnogorskom vaterpolu i sportu morati da se pozabave u budućnosti jednako koliko i kako obezbijediti prave uslove da se mladi igrači od malih nogu razvijaju u prave šampione.

Jedan od razloga zbog kojih se Crna Gora nalazi daleko od svjetskog vrha svakako je i smjena generacije. Aleksa Ukropina, Đuro Radović, Vladan Spaić i Bogdan Đurđić bez sumnje su veliki talenti, ali i dalje su veoma daleko od klase svojih starijih kolega i dalje se od njh čeka da “eksplodiraju” na velikom takmičenju. A godine polako prolaze, pa je tako iza Ukropine čak treće Svjetsko prvenstvo.

Da mladost ne može biti izgovor najbolji primjer je Nikola Jakšić 22-godišnji srpski bek koji od kada je ušao među “delfine” ima važnu ulogu u reprezentaciji. I sjajno se nosi sa njom. Baš kao i kod Hrvata njegov vršnjak Loren Fatović, koji je još prije dvije godine bio šampion svijeta, a sada u Kvangdžuu praktično da ne izlazi iz bazena.

U posljednje vrijeme mnoge selekcije su se “pojačale” strancima, među njima upravo i Hrvatska, koja je sa ljevorukim Ćavijem Garsijom dobila nevjerovatnu snagu. S druge strane, Crna Gora je “naturalizovala” Marka Petkovića, ali bez obzira na njegovu želju pitanje je koliko je i da li je dobila nešto s njim.

Za prethodna dva selektora Crne Gore kobno je bilo četvrtfinale Svjetskog prvenstva za Porobića u Šangaju, Perovića u Kazanju. Gledajući sa rezultatskog aspekta njihovu sudbinu zaslužio je i Vladimir Gojković, koji na prethodna dva velika takmičenja nije uspio da odvede Crnu Goru dalje od četvrtfinala, a u Kvagdžuu čak ni dalje od osmine.

Uz sve to, nije uspio da smiri strasti u svlačionici, pa je ostao bez nekoliko važnih igrača.

S druge strane, suočio se sa najtežim poslom svakog selektora, a to je smjena generacije, pa je donekle bilo i očekivano da će veliki rezultati izostati. Istovremeno, cijelog sebe je dao za uspjeh “ajkula”, ali očigledno da ni to nekada nije dovoljno.

Zbog svega, Upravni odbor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore nakon Svjetskog prvenstva moraće da donese važnu odluku. Pred sobom će imati dilemu smjena selektora, kojem od 2016. nedostaju rezultati (Svjetska liga je, ipak, najmanje važno takmičenje) ili zadržati čovjeka koji je toliko posvećen radu i vaterpolu.

Čini se da su u VPSCG bliži drugoj opciji, s tim da bi od sada Gojković vodio samo reprezentaciju Crne Gore, dok bi posao u Jadranu prepustio nekom drugom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boća
Gost
Boća

Mislite ukljeve?

Peuro
Gost
Peuro

Opet određen od Amfilohija?

Peuro
Gost
Peuro

Opet će dobit od Amfilohija…

Goran
Gost
Goran

Porobic klupski osrednji, Perovic klupski dobar, Gojkovic klupski skoro odličan.
Nijedan ni blizu evro ni svjetskog mjerila…kakav igrač takvi treneri .. dobri za 5-7 mjesto kao i cijela njihova karijera

Primorci
Gost
Primorci

Ovo mi sve mirise na nekadašnje stanje u Primorcu!
Svi vide da je sve gore i gore godinama,ali svako pazi da se kome ne zamjeri i onda epilog bude klub pred nestajanjem!
Hoće li savez po istom receptu ili će se nešto probat promjenit?
Ne treba nikome skidati glave,ali neke promjene su neophodne za dobrobit ovo malo djece sto još treniraju vaterpolo!

pero
Gost
pero

ako je posvećenost bitna a ne uspijeh cool , možemo angažovat koga jeftinijeg trenera ionako mu ne treba uspjeh traži se posvećenost (da po čitav da čita članke o sportu statistici gleda utakmice…)ima penzionera za male pare skoro džabe

suzavac
Gost
suzavac

A IDI VIŠE!!!!!

Boka
Gost
Boka

Citam i ne vjerujem,jel ovo savez donio odluku da ne smjeni Gojkovica poslije ovakvog debakla??? Pa sto su onda Perovica smjenjivali?? On je bio cetvrti?? Sram da bude vaterpolo savez ne smjene li direktnog krivca za ovakav uspjeh,tj 9 mjesto… a i to cemo znat u cetvrtak…. nije cudo sto smo dotakli dno dna…. a Gojkovic ako ima obraza poce… Više »

marius
Gost
marius

Gojkoviću tvrdoglavosti ne fali. Ima je za dvojicu, što bi se ono reklo. Ono što mu fali je pobednički mentalitet, pa ako želi da bude dobar trener, ka što je bio dobar igrač, mora dobro zapet da bi nešto osvojio.

Miki
Gost
Miki

Pustite Gojkovica da radi,nije smak svijeta,dje pise da se mora uzeti medalja,kao da drugi ne znaju ni da plivaju.
Ili su ovakvi tekstovi naruceni od onih koji to sami ne smiju izgovoriti naglas…

pero
Gost
pero

treba ga puštit još jedno 10-12god da nas dovede u blagostanje stvarno smo šampioni

Volim vaterpolo
Gost
Volim vaterpolo

Smjena i to podhitno,imao je vremena da pokaze koliko zna…. al veci problem kod nas je Kotoraki i Novski lobi,ko god da dodje ovi drugi ce ga sabotirat. E tu lezi nas problem,svako ima nekog svog kuma a ovaj ga stiti…. tuzno zbog generacija koje dolaze

vaterpolo
Gost
vaterpolo

selektor ima punu podršku primorca tako da ostaje samo Novski lobi protiv Kotora (pročitajte izjave novljana 2015. nakon 5.mjesta na SP kad su mijenjali Perovića poslije neuspijeha). Teško se pomirit sa činjenicom da su u kotor oba evropska trofeja a Novi još čeka

MNE
Gost
MNE

Taj Novski lobi je najaci jer su sve kumovi izmedju sebe! Najaci je Scepanovic koji je bez imalo staza kao trener uzeo da vodi selekciju mladih reprezentativaca…tj dao mu Gojkovic jer je on glavni i za raspodjelu…nije cudo sto ga stite,jer ce sad i ti selektori ko sto je Scepo i kum Radanovic morat napravit izvjestaj o svom radu…. mozda… Više »

...
Gost
...

Darko Brguljan i Sasa Radovic da su tu medalja bi dosta realnija bila.

Kuku
Gost
Kuku

Čekaj jeli selektor dao sebe cijeloga za rad sa reprezentacijom ili je 9 mjeseci godišnje trenirao Jadran , nije mi jasno , kako je dao sve a 9 mjeseci je trener Jadrana . Oćeš da nam kažeš da Porobić i Perović nisu bili posvećeni !!! Nije ni čudo što smo tu đe smo kad poslije ovolikog neuspjeha postoji uopšte druga… Više »

Boka
Gost
Boka

Bravo za komentar,evo ni ja se ne mogu nacudit jel moguce da oupste promisljaju na drugu opciju osim smjene selektora!

Bart
Gost
Bart

I sta sad nijesu izgubili ni jednu utakmicu u regularnom dijelu meca.3 remija i pobjeda a uz malo srece mogle su biti sve pobjede.shvatite ljudi da mi imamo 2 kluba i 600000 neznam kako ih nazvati.svaka cast momcima,pravi patrioti su oni koji su tu i kad se gubi i kad se dobija.na zalost u 2 slucaju ih je mnogo vise,vjerovatno… Više »

pero
Gost
pero

zamisli bez poraza 9. a moglo i bez pobjede 5. A sa malo nesreće mogla su bit tri poraza tako da je neriješeno taman . Mi pobjedu nemamo u najslabijoj grupi (samo iz naše grupe nema niko u polufinalu) , a koja su ti to dva kluba

Kotor
Gost
Kotor

Koja 2 kluba? Trudite se da ga opravdate ali dzabe,nije vise mjesto selektora za njega niti im ima nesto novo pokazat. Ima Jadran pa nek pokaze sto zna!

vaterpolo
Gost
vaterpolo

mora da misli na Primorac i Kataro jer oni imaju evropske titule pa je samo za njih mogo čut.

Bokelj
Gost
Bokelj

To ubi Gojkovica,dva put do finsla sa Jadranom i nista

MNE
Gost
MNE

Pa naravno da smo uz momke koji igraju,al ocito je da ih trener nema sto novo nauciti. Jel tolika propast sto zelimo da dodje neko ko ce ih dovest do medalje??? U cemu je problem ??

Send this to a friend