Vaterpolo

Moramo se okrenuti djeci kako ne bi odlazila u druge reprezentacije

Veljko Uskoković

Pretposljednjeg dana avgusta mladi vaterpolisti Crne Gore su vršnjacima iz Mađarske držali čas vaterpola, pokazali talenat i zaplivali ka novoj medalji na Evropskom prvenstvu. U bazenu je sve izgledalo idilično, ali…

Nakon trenutka slave pojedine od tih “ajkulica”, koje su na kraju zagrizle srebro, vratiće se u realnost.

U svom gradu neće imati osnovno bazen. Biće više u autobusima na putu za trening nego u vodi, a i njihovi saigrači iz ostalih klubova radiće u uslovima dalekim od idealnih. A Mađari? Svi oni praktčno i u svojim školima imaju odlične uslove i bazene.

Talenat nam i dalje donosi medalje u mlađim kategorijama (praktično svakog ljeta), ali je jasna već mnogo puta ispričana priča država mora da obezbijedi zlatnim dječacima uslove da nastave da izrastaju u velike šampione.

“To je nešto čemu treba da se okrenemo, posvetimo i njegujemo. Naravno, apsolutno sam siguran da se ne polaže dovoljno pažnje na prosperitet i razvoj te djece, prije svega finansijski”, jasan je u razgovoru za Dnevne novine naš legendarni vaterpolista Veljko Uskoković.

Nakadašnji kapiten Crne Gore i sam selektor jedne od mlađih kategorija ima konkretan predlog…

“Mora se mnogo više raditi po tom pitanju kako bi se djeci kada napune 18, 19 godina omogućilo da ostanu u našim klubovima i da igraju sa našu reprezentaciju. I to je jedini mogući put kojim treba ići ukoliko se želi dobrobit crnogorskom vaterpolu i bilo kojem drugom sportu” dodao je Uskoković.

Medalje i dalje stižu, ali ni to neće trajati dugo ukoliko se konačno ne promijeni stav države prema najtrofejnijem sportu…

“Često ovdje u Crnoj Gori nakon ovako sjajnih rezultata kažemo kako ne treba da brinemo za budućnost crnogorskog vaterpola, ali ne bih se složio sa tom konstatacijom, jer se jednostavno moramo dobro zabrinuti” nema dilemu Uskoković. “I ova takmičenja su pokazala da se sve više širi broj zemalja u kojima se kvalitetno radi, tako da ćemo i mi morati tim putem da krenemo”

Vaterpolo baze se šire po cijelom svijetu, a kod nas…

“Krenule su škole u Podgorici i Nikšiću, ali ih još ne možemo smatrati kao ozbiljne centre, a raditi u četiri kluba, tri grada i dva bazena je teško i iz toga iznjedridi dobre igrače i napraviti dobre rezultate je praktično nemoguća misija”, rekao je Uskoković.

Otkud toliko talenta na tako malo prostoru?

“Ovaj dio Evrope, posebno Boka je poznat po tomo što rađa talentovanu djecu za vaterpolo. Nije to baš ni slučajno, jer mi praktično na svakom plivalištu imamo postavljen gol, pa se vidi talenat i kod djece koja nisu direktno uključena u vaterpolo. S druge strane, iako nas je veoma malo u crnogorskim klubovima mislim da se kvalitetno radi i da zato izlaze talenti”, smatra nekadašnja čuvena ljevica.

Crna Gora je od obnove nezavisnosti izgubila nekoliko vanserijskih igrača koji su navukli kapice drugih selekcija da li se zbog loših uslova plašite da bi moglo da bude još takvih primjera u budućnosti?

“Nažalost, ako nešto ne promijenimo to je realno i očekivati. Ima tih primjera, ali i kvalitetnih igrača sa kojima se dugo radi, ali koji kada dođu u najbolje godine prestanu da se bave sportom i odlučuju se za studije ili za plovidbe na brodu. To je sudbina koja nas prati godinama i mislim da je krajnje vrijeme da se nešto promijeni u tom pravcu”, bio je veoma jasan na kraju Uskoković.

16 Komentara na "Moramo se okrenuti djeci kako ne bi odlazila u druge reprezentacije"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend