Vaterpolo

Posljedice mogu biti dugoročne

Budimpešta je grad vaterpola, grad nekadašnjih šampiona Evrope i grad poznat po velikom broju bazena. Pa i pored toga prijestonica Mađarske je za prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u plivanju za tačno 14 mjeseci sagradila još jedan predivan i ogroman bazen “Dunav arenu”.

Kotor je grad vaterpola, grad nekadašnjih šampiona Evrope i grad sa samo jednim zatvorenim bazenom. Pa iako je, po finansijskoj i mnogim drugim stvarima, teško porediti ova dva grada, rekonstrukcija bazena (dakle ne izgradnja predivnog i ogromnog) u našem drevnom gradu ni nakon 12 mjeseci nije gotova. Što je još gore, pitanje je i da li će za još 12.

Koliko je bilo teško raditi u takvim uslovima i putovati na treninge i utakmice u Budvu za Vikend novine je govorio trener Primorca Petar Vico.

“Sezona je bila specifična iz dobro poznatih razloga i nemogućnosti normalnog održavanja treninga i funkcionisanja kluba uopšte kako u mlađim kategorijama, tako i seniorskog tima”, jasan je Vico.

Borba sa vremenom i prostorom

Šef struke Primorca nam je i približio kako je izgledala vjerovatno najkomplikovanija sezona kotorskog kluba u istoriji…

“Nije toliki problem što smo putovali, već što smo na tom bazenu, osim vaterpolista i plivača Budve, trenirali mi i Kataro, pa vremenski nije bilo mogućnosti da odradimo kvalitetnije treninge. Niko nas nije sputavao, ali termini su takvi, pa smo dosta puta imali trening i u 22 sata”, objasnio je Vico.

Najteže je onima koji su se tek zaljubili u vaterpolo i plivanje…

“Najveći problem imaju mlađe kategorije… Mi smo ovdje navikli dugo da radimo, ako su treninzi u vodi i po dva sata minimum ako želimo da dostignemo određeni cilj i kvalitet. Sada je to ograničeno na sat i 15 minuta ili sat i po. Bazen nije preveliki, a u njemu bude i po nekoliko ekipa istovremeno, pa je i prostor problem”, dodao je Vico.

foto: Kotor TV

Klinci Primorca su i takvim uslovima pokazali klasu…

“Mlade selekcije su osvojile jak turnir u Duborvniku, bile prvaci Crne Gore u svojim uzrastima, ali to može da zavara”, bez dileme je Vico. “To može i da prođe u mlađim kategorijama na talenat i fantaziju, ali kasnije ne, jer je za profesionalni sport potreban trening i samo trening. Ako dođu do prvog tima tako što su preskakali treninge, uvijek ostaje nedostataka u njihovom razvoju”.

Ipak…

“Nema svrhe da kukamo, moramo što bolje da izvučemo iz toga što imamo i da se nadamo da će neko ko vodi brigu o sportu i o mladima ubrzati da se završi taj bazen”.

Opstanak veliki uspjeh

Zbog svega toga trener Primorca mora biti zadovoljan opstankom njegovog tima u Regionalnoj A1 ligi.

“Sve ono što smo pomenuli nije normalno za ovaj nivo, pa iz tih razloga mislim da je to što smo uspjeli da ostanemo u A1 ligi veliki uspjeh”, ocijenio je Vico.

Da li ostaje žal zbog poraza u polufinalu plej-ofa prvenstva Crne Gore?

“Mislili smo da ćemo uspjeti da se plasiramo u finale, ali realno Budva je zaslužila prolaz. Imali smo svojih šansi, ali… Analiziraćemo”.

Pojačanja, finansije…

Kakvi su planovi Primorca za sljedeću sezonu?

“Što se tiče igrača, one koji su zadovoljili u prošloj sezoni ćemo da zadržimo, ali i da dovedemo igrače za koje mislimo da će da nam odgovaraju. Već smo dogovorili sa upravom i predsjednikom kluba da se počnu pregovori sa određenim igračima”, istakao je Vico.

Da li se radi o poznatim imenima?

“Mislim da imamo nešto veći budžet nego prošle godine, ali smo limitirani novcem i ne možemo dovesti zvučna imena, ali možemo dobrog igrača, koji je prvenstveno pravi profesionalac i sportista na kojeg će se mlađi ugledati”.

Pomenuli ste budžet… Primorac je dugo godina bio u žestokoj finansijskoj krizi kakva je situcija sada, kasne li plate?

“Bolje je, ima tih repova koji su ostali, pa nije idealno. Ali bolje jeste”, rekao je Vico.

Vratimo se na početak priče. Kotor je grad vaterpola, ali kao što su se nedavno zapitali njegovi građani na protestu kako bez bazena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gradjevinac
Gost
gradjevinac

Vico bi prije svega trebao da izabere oce li da radi kao trener ili u zavod za zaposljavanje CG. Drugi izbor mu je – Crna Gora ili Srbija?? Posto mu sin nastupa za Srbiju, tata radi u drzavnu instituciju a sin igra za dru zemlju – bruka

KLM
Gost
KLM

Malo koga vise sport zanima.Evo djeje Bokelj recimo.

real
Gost
real

a ovaj nije ni smio na protest doc koji je bio potpuno apolitican jer se nazovi gospodi iz demokrata prividjaju stvari i u svemu vide dps
komleksi su cudo i zaslijepe ljude tuzno i zalosno

C480
Gost
C480

Poslije protestnog skupa samo sest komentara,to dovoljno govori kolkosu i sami roditelji zainteresovani da im se deca bave sportom.Vjerovatno vise vole da budu dileri ili spnzoruse.Zato ako vi bivsi sampioni ne uzmete stvar u svoje ruke,i ne pritisnete odgovorne tesko dace vam iko pomoci oko te price.

Send this to a friend