Vaterpolo Poziv koji se nije mogao odbiti

Šćepanović: Neću imati prostora za prevelike greške

Miloš Šćepanović se kao igrač spremao za još jednu sezonu Lige šampiona i za novi pokušaj sa Marsejom da ode korak dalje, na završni turnir, gdje bi možda favoritima pomrsili račune. Sa već jednim trofejom u džepu – Evro kupom, koji je Šćepo potpisao u Nikšiću u revanšu sa Jadranom, vjerovao je da sa ozbiljnim pojačanjima, tada u najavi, i sa postojećim kadrom, može daleko. Ali, Marsej je imao za njega drugu ulogu, bivši crnogorski reprezentativac bukvalno je preko noći odlučio da prihvati poziv trenera šampiona Francuske.

“Sva logika je nadvladala da se prihvatim posla. U principu, kada sam se oprostio od reprezentacije, želio sam nekoliko godina da igram i pripremam se za trenerski poziv. S tim što sam sa velikim uživanjem igrao. Bilo mi je interesantno da probam još sezonu u Ligi šampiona i sa te strane nijesam imao dilemu. U stvari, nijesam razmišljao o nekoj drugoj varijanti. Ali, eto, stigao je poziv, prihvatio sam i mislim da je moja odluka, u principu, logična s obzirom na to da želim da se bavim trenerskim poslom i da sam se za to spremao. Ponuda je došla od kluba koji ima ambiciju. Za mene je ovo izazov, neću imati prevelikog prostora za velike greške i sa te strane ću morati mnogo više da se potrudim da što prije ovladam trenerskim tehnikama”, kazao je Šćepanović.

Novi trener Marseja i naš proslavljeni reprezentativac poznat je kao neko ko je kroz karijeru pakleno radio. Oslanjao se na hiljade i hiljade sati rada u bazenu. To isto, očekuje i njegovu ekipu.

“Sigurno, ali dok ne prođe ova sezona ili još neka, nećemo znati da li imam dara za ovaj posao. Ali, mislim da se jedna stvar ne mijenja, a to je veliki rad, na tome ću insistirati, a na tome sam insistirao i kao igrač. Sa te strane mi niko neće prigovoriti da sam se promijenio”.

Šćepo je već debitovao na velikoj sceni, u januaru kao dio stručnog štaba, sa Crnom Gorom osvojio je bronzanu medalju.

“Siguran sam da će mi i to pomoći mnogo. Dvije i po godine se aktuelno bavim trenerskim poslom, istina ljeti, a preko godine sam, donekle bio uključen u neke stvari oko kluba. Imao sam priliku da osjetim trenersku percepciju i da vidim koje su to stvari drugačije i u kom pravcu treba da razmišljam i na koji način znanje da prenosim. Trenerski ugao je potpuno drugačiji, a reprezentacija je bila polazna tačka za dalje. Ne mogu reći da sam za ovo spreman, ali znam sebe i znam da ću ogroman trud uložiti da što prije ovladam ogromnim brojem vještina koje mora uspješan trener da ima”.

Bivši golman vidi Marsej kao stabilan klub, ima samo riječi hvale za šampiona Francuske.

“Marsej je, prije svega, i u svojoj tradiciji, uvijek bio familijaran klub. Stranci, koji bi dolazili i koji bi se adekvatno ponašali, respektovali klub, bili bi cijenjeni i sa te strane imali dobar odnos. U neku ruku, Marsej je napravio iskorak, posebno sa osvajanjem Kupa i u smislu ambicija i apetita vezano za Evropu i Ligu šampiona. Sa te strane klub je i dalje na granici između potpunog, okrutnog profesionalizma i odnosa koji ima prema stranim i domaćim igračima. Negdje to smatram prednošću i iz tog razloga pažljivo se ulazi u razgovore sa budućim igračima. Znači, pojačanja se pažljivo biraju, posebno sada, jer su svjesni činjenice da je svaki sljedeći korak mnogo važniji od prethodnog, ako se želi doći do vrha. Odnosno da se ravnopravno igra sa evropskim ekipama i da se u domaćem bazenu pobjeđuju velike ekipe. Marsej ima veliki broj članova, skoro 100 godina tradiciju i strast prema sportu. Bili su duži niz godina u Evroligi, ali je ovo prvi put da su ambicije visoke i da se pokušava, ne ove, nego u narednih nekoliko godina, dostići stepenica više i najviši nivo. Nema nekog pritiska da moramo biti prvi ili treći, već da ekipa napreduje i da se napravi baza igrača koji će konkurisati za najveći nivo”.

Ekipa se skoro kompletirala. Najjače pojačanje je stiglo prije dvije sedmice – Andrija Prlainović. Prije tri dana zvanično su Vladan Spaić i Dejan Lazović postali članovi ove ekipe. Tu su još crnogorski reprezentativci Uroš Čučković i Bogdan Đurđić… Šćepo je već krenuo u rad.

“Sa popuštanjem mjera krenuli smo sa treninzima, a ekipu sam preuzeo prošle sedmice. Korona virus je u velikoj mjeri poremetio rad, ali smo nastavili dalje. Vjerujem da ćemo se brzo kompletirati i sa te strane imaćemo odličnu polaznu osnovu da napravimo detaljan plan i program priprema. Imaćemo dovoljno vremena da se spremimo, posebno za Ligu šampiona jer ima nagovještaja da će krenuti od druge polovine novembra”.

Bez obzira što je Miloš postao trener Marseja, i dalje će biti dio stručnog štaba crnogorskog nacionalnog tima.

“Te obaveze sam ranije preuzeo, a njima je drago da njihov trener participira na najvećim sportskim smotrama. Kada se sezona završi, kreću akcije reprezentacije i praktično cijela ekipa će biti u svojim selekcijama”.

Zbog zgusnutog kalendara Miloš neće imati vremena da se posveti mlađim selekcijama.

“Žao mi je jer sam i ja mogao da sazrijevam uz njih onako kako bi trebalo postepeno i polako. S obzirom na to da su ovdje kalendari drugačiji, te da je situacija komplikovana, za sada neće biti moguće da se posvetim mladima”.

Porodica Šćepanović se dobro osjeća u Marseju.

“Osjećamo se odlično, cijela porodica i sa te strane nema problema. Odluku da ostanemo i da se prihvatim novog posla donio sam na osnovu svih stvari koje sam smatrao da su bitne. U svakom slučaju, preskočio sam neke stepenice, a da li ću moći sve to da iskontrolišem? Nadam se da hoću. Upoznat sam sa mnogim stvarima, ništa mi nije nepoznato što se ekipe tiče”.

U Marseju stabilno

Korona virus je mnoge klubove u Evropi doveo do prosjačkog štapa, neki su pred gašenjem, a mnogi su otpustili gro igrača. Malo je tržište, a Marsej je, čini se, odlično skockao ekipu.

“Nema trenera ili bilo koga da se bavi sportom da o tim stvarima ne razmišlja. Marsej ima veliki broj članova i funkcioniše kao sportsko društvo. Ova situacija će se sigurno odraziti, ali ne u drastičnoj mjeri da moraju da ukidaju programe. S obzirom na sve, teško je očekivati bolje uslove od uslova koje imamo za sada”.

Send this to a friend