Vaterpolo

Šćepanović: Vrijeme će pokazati koliko smo jaki

Miloš Šćepanović, najiskusniji kod „ajkula“, pozitivno ocjenjuje dosadašnji rad na Korčuli koji će potrajati još nekoliko dana. U pitanju je najteži dio posla, pravi se baza za ljeto kako ne bi manjkalo snage za turnire, sparing utakmice i konačno za SP u Budimpešti.

Mladi odlični

“Ovo je najvažniji dio pripremama za nas. Riječ je o fizičkoj pripremi i bazi za čitavo ljeto. Pored toga, naravno, insistira se na taktici i na još nekim elementima. Tako da je ovo najzahtjevniji dio koji ćemo proći i koji prolazimo svake godine”, istakao je golman crnogorske vaterpolo repezentacije.

Zanimalo nas je na koji način se radi pošto je na okupu veliki broj igrača (21), da li je i koliko teško uklopiti se i nakon završetka priprema biti na istom nivou.

“Drago mi je što nas ima toliko i što su sa nama mladi igrači. Napravljen je odličan ambijent. Momci su maksimalno uključeni i motivisani. Mislim da su na najbolji mogući način prihvatili obaveze u reprezentaciji, a nije im lako, s obzirom na to da mnogi od njih prvi put prolaze kroz ovakav proces i ciklus. Ozbiljno se radi, zahtjevno je, što fizički, što zbog određenih elemenata u taktici. Sigurno dosta njih to nije prošlo. Od nas, nekoliko starijih, imaju podršku i siguran sam da smo na putu da napravimo dobar i zdrav ambijent. Iz toga kasnije se nadam da mogu izaći dobre stvari”.

,,Crveni“ će dan po dolasku sa bazičnih priprema raditi u Podgorici. Onda ih čeka put u Atinu. Prva turnirska provjera, ali bez Darka Brguljana i Aleksandra Radovića.

“Pratkično nakon Korčule dolaze turniri i kreće igra. Sparingovaćemo u Grčkoj i Španiji, gdje ćemo ostati dan, dva duže. Imamo sa njima dogovorene pripreme. Nakon toga idu zvanične utakmice u Herceg Novom. Na Korčuli ćemo definitivno završiti sa zadacima, a kasnije ćemo raditi na ubrzavanju. Nema sumnje da ćemo biti malo teži na turniru u Atini, ali to je takva faza. Smatram da će nam utakmice dati neku sliku gdje smo u odnosu na sve te ekipe, jer je turnir je po našoj mjeri. Mislim da ćemo dobiti određene smjernice, prije svega smjernice za Stručni štab na koji način treba da se uđe u srednju i završnu fazu priprema. Vjerujem, s obzirom na mladost, da ćemo se dovesti u fizičkom dijelu do maksimuma, a za nas je još nepoznato koliko možemo da damo u tom drugom dijelu”.

Srbija najjača

Svi učesnici SP u Mađarskoj krenuli su u pripreme. Sastavi su poznati. Crna Gora je najviše mijenjala, manje ostali, a domaćin, nakon puno peripetija, ipak će sa najjačim sastavom pred svojim navijačima. Srbija je, smatra Miloš, neprikosnovena.

“Spiskovi su objavljeni, idući redom, od Srbije koja praktično nije pretrpjela neke drastične promjene. Otišli su Nikić i kapiten Gocić, ali imaju dostojne zamjene na tim pozicijama, jer se radi o velikom timu. Mislim da se koncepcijski ništa neće promijeniti da će i dalje biti neprikosnoveni. Naravno da se može pobijediti najbolji, daleko od toga da ne može, ali definitivno su na papiru favoriti broj jedan. Možda izrazitije nego ikad. Mađarska i Hrvatska, prema mom mišljenju su tu u vrhu. Koliko čujem domaćin je prevazišao neke probleme, igraće neki od najboljih igrača, a ukupno gledajući, jedni su od glavnih favorita one prve grupe za osvajanje medalja. Grčka će sigurno biti nezgodna, ali njima fale Afrodakis i Milonakis, dva najvažnija igrača posljednjih 10 godina. Španija će biti oslabljena, ali samo neigr anj em Ečenikija. Kod Italijana ne vidim ozbiljnije promjene. Tempesti neće biti na golu, ali to su sve minimalne promjene za razliku od nas koji smo eto za ovo ljeto, praktično, potpuno rekonstruisali ekipu gdje će svi ti mladi igrači dobiti šansu”.

Maksimalno završiti učinak u grupi

Koji su dometi na SP?

“Prvo smatram da ne treba uopšte da se opterećujemo, ne treba da namećemo nikakav pritisak, prije svega zbog mladih momaka koji su ionako pod velikim pritiskom. Nije lako psihički i fizički izdržati pripreme, a tek kada dođu utakmice mislim da će sami od sebe nositi ogroman pritisak. Sa druge strane, mi iskusniji treba da se postavimo tako da igramo najbolje što možemo, ne razmišljajući o tome šta će doći sjutra, ili sljedeće godine ili onih narednih. Ona ekipa koja bude nastupala na SP biće najbolja u tom momentu koju ima Crna Gora. Vjerujem, prije svega, da imamo grupu koja je za nas po mjeri, koju možemo ili moramo da završimo sa maksimalnim učinkom. Kasnije će vrijeme pokazati koliko ćemo biti jaki”.

Send this to a friend