Vaterpolo Kapitenova riječ

Žestoko smo radili i vjerovali u mlade

,,Tu smo đe smo, deseti na svijetu. Realnost je da više nijesmo u vrhu.“

U julu 2019. godine, po dolasku sa Svjetskog prvenstva iz Gvandžua, igrači i stručni štab bili su jedinstveni i po stavu i pogledu na budućnost. Promjene su potrebne, vrijeme je saveznik, a žestok i istrajan rad, tvrdili su, otvoriće ogromna, izlazna vrata tunela nove budućnosti. I bilo je tako. Selektor Vladimir Gojković, kapiten Draško Brguljan, Aleksandar Ivović, mlađi i igrači koji su na TV-u gledali ,,ajkule“, udružili su snage. U početku ,,samo“ su oštrili zube i hvatali zalet. Pritom, skromni u najavama i dostojanstveni nakon svakog koraka naprijed ili nazad. Na sreću, onog trenutka kada su prestali da broje korake i gledaju u prošlost, kada su utegli stvari, otklonili spoljne uticaje, i kada su glavu okupirali detaljima, a manje velikim projektima, stigla je lijepa priča iz Budimpešte u januaru prošle godine. Na prvenstvu Evrope ,,ajkule“ su osvojile bronzu!

Godinu i mjesec kasnije izborili su plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Perfektan učinak – sedam od sedam – doveo ih je do prvog mjesta na kvalifikacionom turniru.

Zdrava ekipa

“Recept je, naravno, bio veliki rad koji smo uložili posljednjih nekoliko godina. Dali smo maksimum na treninzima, i eto, vratilo nam se sve. Napravili smo respektabilnu ekipu koja bi mogla da bude ravnopravna sa ekipama koje su u principu i dalje favoriti. A retrospektiva je ovakva: znači, bilo je to 10. mjesto na SP i ranije vrijeme bez medalja. Bili smo tada u procesu stvaranja ekipe, svjesni da se ništa preko noći ne može postići. Ne smijemo da zaboravimo da je jedno vrijeme rad sa mlađim igračima bio zapostavljen i izgubili smo nekoliko generacija. Na sreću, posljednjih godina uspjeli smo da se vratimo i stvorimo zdravu ekipu koja može puno”, kazao je Brguljan.

Česte povrede uslovile su pretumbavanja u igračkom kadru. Uz to je stigla bolna, ispostavilo se kasnije bezbolna smjena generacije, pa je Gojković prirodno u vatru ubacio igrače mlađe i malo starije od 20 godina. Vjerovao je potencijalu, a vratili su mu brzinom koja je i najveće optimiste iznenadila. Dokaz je Roterdam.

“Lično, nijesam imao velikih dilema pred put u Roterdam. Znao sam da ekipa ima kvalitet. Sa nama su bili mlađi igrači, prvi put su igrali izuzetno stresno takmičenje, koje je vjerovatno u tom segmentu mnogo teže od evropskog ili svjetskog prvenstva. Možda je u tom dijelu bilo malo sumnji. Ako je bilo! Pokazali su da se dobro nose sa pritskom zbog čega je turnir prošao u najboljem mogućem redu.”

Povjerenje

Kapiten nema dilemu da je timska igra donijela prvo mjesto. Upravo je ovaj uspjeh zaveo pod kategorijom iznenađenja.

“Iznenađenje iz razloga što smo nastupali bez šest, sedam igrača koji su igrali na posljednjem Evropskom prvenstvu. Na sreću, godinama smo u projektu koji okuplja veliki broj igrača i svaki od njih je zaslužio mjesto i opravdao potpuno povjerenje.”

Jedan od mnogobrojnih detalja koji je približio ekipu uspjehu, bio je rad tokom ljeta.

“Trenirali smo žestoko, bez jednog takmičenja i posebnog cilja. Pripremali smo se više od tri mjeseca, što je bilo izuzetno teško, ali na kraju nam se vratilo plasmanom na OI.”

Mladi oduševili

Kapiten je dan uoči odlaska ekipe na kvalifikacioni olimpijski turnir bez zadrške pričao da je forma za Roterdam pogođena.

“Forma je pogođena u pravo vrijeme. Sve se dobro tempiralo sa stručnim štabom i zaista smo u momentima kad su nam najviše trebale pobjede pokazali da smo na najvećem mogućem nivou.”

Teret najvažnijih mečeva iznijeli su i oni mlađi, bez i sa manje iskustva.

“Mladi su me oduševili. Pokazali su da se u ovom trenutku na njih ozbiljno može računati i da će brzo biti lideri i okosnica ekipe. Sa nekoliko malo starijih igrača, pokazali su maksimalnu posvećenost, borbenost i svaka im čast. Jedino što mogu da kažem je da tako nastave. Ne treba zaboraviti i na grupu igrača koja nije bila sa nama, a vrlo je talentovana i vrijedna. Siguran sam da za budućnost, uz ovakav rad koji sada imamo, ne moramo da brinemo.”

Uslovi u kojima su ,,ajkule“ radile za Roterdam bili su idealni. Draško je zahvalan Podgorici i vjeruje da se slično može obezbijediti u još nekim crnogorskim gradovima.

“Moramo da popravimo uslove za rad. U Podgorici smo imali fantastične uslove, koje moramo da stvorimo u drugim gradovima. Tužno je da Kotor i dalje nema bazen, praktično nijedan, jer ljeti to više liči na madrac nego na bazen. U Herceg Novom Institut je star, odavno se nije renovirao. Postoji vrhunski bazen na Škveru, dok je u Budvi non-stop zauzet jer tri ekipe treniraju. Vjerujem da će se neke stvari brzo definisati. Ipak je vaterpolo, uz rukomet i uz još nekoliko sportova, prioritet u Crnoj Gori. Nadam se, zaista, da ćemo dobiti uslove za rad kakve i zaslužujemo.”

Nijesmo kalkulisali, igrali smo pošteno i vratilo nam se

Naši vaterpolisti mogli su u posljednjem meču grupe sa Gruzijom da kalkulišu, zakomplikuju stvari i pošalju Hrvatsku na Grčku već u četvrtfinalu. Izabrali su teži put.

“Mogli smo da napravimo pravu pometnju, ali smo odlučili da nećemo da idemo tim putem. Željeli smo bez poraza da dođemo do četvrtfinala. Nikoga se nijesmo plašili. Naravno, znali smo da nas Hrvatska, poslije poraza od Rusije, vjerovatno čeka u najvažnijoj polufinalnoj utakmici. Svjesno smo išli ka tome i vjerovali u sebe. Bili smo istrajni, a na kraju nam se vratilo jer smo igrali pošteno, bez kalkulacija. Ovo je jedini i pravi put kojim reprezentacija uvijek treba da ide”, jasan je kapiten.

Poenta je da dođemo spremni

,,Ajkule“ će na OI u grupi B igrati sa Hrvatskom, Srbijom, Španijom, Australijom i Kazahstanom.

“Naša grupa je teža. U onoj drugoj su neke reprezentacije koje bi lakše pobijedili. Ali ajde, ko zna možda je ova grupa dobra za kasnija ukrštanje. U svakom slučaju, važno je da prođemo grupu u kojoj nas čekaju izuzetne reprezentacije poput Srbije, Hrvatske i Španije. Tu je i Australija koja godinama raste sa odličnim igračima i vrhunskim selektorom. Pobijedili su nas na Svjetskom prvenstvu u Gvandžuu. Moraćemo, zaista, za sve rivale da se dobro pripremimo, a poenta je da dođemo spremni. Vjerujem da možemo da prođemo grupu, a kasnije je sve moguće”, jasan je Brguljan.

Send this to a friend