Vaterpolo

Znao sam da ćemo tek za 10 godina biti svjesni uspjeha

Veljko Uskoković
Imao je već oko vrata medalje sa Olimpijskih igara, svjestkih i evropskih prvenstava, Lige šampiona, mislio je da su snovi (bar kada je reprezentativna karijera u pitanju) ostvareni, a onda se sve promijenilo… U zenitu karijere postao je kapiten svoje Crne Gore, a onda je zagrizao i posebnu medalju zlatnu iz Malage. Pehar nakon nezaboravnog finala sa Srbijom visoko je podigao Veljko Uskoković.
“Zaista tada smo se s pravom zajedno sa građanima Crne Gore radovali zlatnoj medalji, koja je ujedno i prva u kolektivnim sportovima za našu zemlju i stvarno ostaće zlatnim slovima urezana u istoriji i našim srcima”, istakao je Uskoković za DN.
Kako se danas, deset godina nakon Malage, ljevoruki majstor sjeća nezaboravnog vrelog jula 2008?
“Vjerovali ili ne, ali odmah poslije Malage sam rekao da ćemo tek za deset godina biti svjesni veličine tog rezultata”, prisjetio se Uskoković. “I evo baš nakon deset godina primjećujemo da Crna Gora još nije postigla tako zapažen rezultat”.
Već smo pomenuli da je mnogo medalja oko njegovog vrata, ali…
“Svaka medalja je vrijedna, međutim ova je nekako specifična posebno za mene pošto sam u bivšoj državi reprezentativnu karijeru završio 2001. Mislio sam da je to to, osvojio sam sve sa reprezentacijom”, objasnio je Uskoković.
Ipak, jedan poziv promijenio je sve…
“Kada se ukazala prilika da se veoma brzo nađemo na velikim takmičenjima nisam mogao da odbijem poziv selektora Porobića i da ne pokušam da uradim nešto veliko sa Crnom Gorom. Pod stare dane sam vratio i sve je zaista bilo impresivno”, rekao je Uskoković. “Jednostavno, vjerovao sam da ćemo na jednom od dva takmičenja tog ljeta napraviti dobar rezultat”.
Pehar u rukama i adrenalin
Trenutak kada je pehar namijenjen najboljima na kontinentu završio u njegovim rukama ne treba posebno opisivati…
“Bio je to momenat nevjerovatnog adrenalina i slavlja sve se spojilo u jednom trenutku. Teško je opisati, iako sam ih preživljavao i u prethodnom periodu, ali taj trenutak je bio specifičan. Jednostavno, odigrao sam to takmičenje sa svojom zemljom”, bio je jasan Uskoković.
Deset godina Crna Gora čeka na novo evropsko zlato…
“Svi uvijek očekujemo najviše od vaterpolista i vjerovatno je moglo više u narednih deset godina nakon Malage, ali eto… Spletom različitih okolnosti tu smo gdje smo”.
Ipak…
“Mislim da je sazrelo vrijeme da se nakon tačno deset godina, ponovo u Španiji, Crna Gora popne na evropski tron”, istakao je naš legendarni vaterpolista.
Jednu stvar Veljko Uskoković nakon Malage nije mogao da zamisli ni u najgorim snovima, a to je da njegov Kotor deset godina kasnije neće imati svoj bazen.
“Nisam nikako to mogao da zamislim, već sam se nadao da ćemo proširiti bazu, da ćemo mnogo brže dobite bazene u Nikšiću, Podgorici i možda još nekom gradu. Ali ni na kraj pameti mi nije bilo da za deset godina Kotor neće imati svoj bazen”, razočaran je Uskoković. Dva kluba iz grada su više od godinu podstanari, a ta priča će se nastaviti najmanje još 12 mjeseci. Apelovao sam na sve da se sve pomjeri sa mrtve tačke, jer ako nema vaterpola u Kotoru neće ga biti ni u Crnoj Gori”.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Simke
Gost
Simke

Bravo Veljo! Tebe i Benesa treba staviti na celo kluba, sa tvojim iskustvom igrackim i trenerskim a njegovim za nabavku opreme i generalno za organizaciju ni ne sumnjam da bi se Malaga opet ponoviila! Zivjeli!

borovik
Gost
borovik

osim sportske i ljudska velicina kakvih je malo u cg teke da ima vise sokolova ka sto je veljko
ziv i zdrav bio i ti i familija ti

Zetatrans
Gost
Zetatrans

A vala toliko muke oko tog bazena stvarno sramota da se to vise ne rijesi.daj ako ova drzava nece da pomogne najtrofejni sport u gradu koji je dao toliko mnogo nek sve ide u pm.kolio moze kostati to cudo? Daj neka pokrenu akciju euro po euro za taj bazen.odazvace se skoro cijela cg.ocigledno da nema sto drzavu cekati a onda… Više »

Send this to a friend