Bliski Istok

Erdogan odobrio ustavnu reformu: Uskoro referendum

Foto: EPA

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan odobrio je danas održavanje nacionalnog referenduma o ustavnim reformama koja će omogućiti predsjedniku veća ovlaštenja.

Erdogan je potpisao reformu Ustava, čime je otvoren put za raspisivanje referenduma o uvođenju predsjedničkog sistema koji bi znatno proširio njegova ovlaštenja.

Referendum o tom pitanju će najvjerovatnije biti održan sredinom aprila, navodi agencija AP.

Turski parlament je prošlog mjeseca odobrio ustavne reforme. Reforma je prošla s minimalnim brojem glasova neophodnim da ide na referendum na kojem će biti konačno odobrena. Glasalo je 488 od ukupno 550 poslanika. Za reformu je bilo 339 poslanika, 142 su bila protiv.

Reforme ustava omogućit će predsjedniku da imenuje ministre i visoke zvaničnike, raspusti parlament, proglasi vanredno stanje, izdaje dekrete i imenuje polovinu članova u najvišem sudskom tijelu.

Broj poslanka biće povećan na 600, minimalna starost poslanika smanjena na 18 godina i predviđa se održavanje istovremenih poslaničkih i predsjedničkih izbora svakih pet godina.

Opozicija vidi promjene kao pokušaj da se Erdogan koji je de facto predsjednički sistem uspostavio od dana stupanja na dužnost 2014. godine, dodatno učvrsti na vlasti.

 

Send this to a friend