Bliski Istok

Ruska ambasada osudila fotografiju godine: To je slika ubistva

Ruska ambasada u Ankari osudila je odluku žirija World Press Photo da ovogodišnju prvu nagradu dodijeli fotografiji i koja prikazuje ubicu ruskog ambasadora u tom gradu kako stoji iznad tijela svoje žrtve.

U poruci objavljenoj na Facebook stranici ambasade navodi se da se ona protivi “demorališućoj” odluci koja, po ocjeni ambasade, predstavlja “potpuni sunovrat etike i moralnih vrijednosti”.

“Praviti propagandu od užasa terorizma, neprihvatljivo je”, ističe se u poruci ruske ambasade.

Slika, koju je 19. decembra prošle godine snimio Burhan Ozbiliči, novinar agencije AP, prikazuje turskog policajca koji je sa devet metaka ubio ruskog ambasadora u Ankari na otvaranju jedne izložbe.

Žiri koji mu je juče dodijelio prvu nagradu ovog najprestižnijeg fotografskog konkursa pozdravilo je hrabrost fotografa, kao i simbolični značaj te slike.

Međutim, izbor je izazvao kontroverzu u samom žiriju World Press Photo-a, rekao je predsjednik žirija Stjuart Frenklinu u članku objavljenom u britanskom dnevniku Gardijan.

“To je slika ubistva, ubice i ubijenog, obojica su na istoj slici, i moralno isto je toliko problematično kao objaviti sliku terorističkog odsjecanja glave”, napisao je on.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov rekao je da je taj izbor “na margini moralnosti” i pitao se koliko drugih terorista bi ta slika mogla da inspiriše, prenosi agencija RIA Novosti.

Poslije zločina, turskog policajca su ubile bezbjednosne snage, pošto je uzviknuo “Alahu akbar” i rekao da želi da se osveti za rusku intervenciju u sirijskom gradu Alepu koji je držala teroristička Islamska država.

Send this to a friend