Evropa

Amerika ostaje na Balkanu

Direktor Kancelarije za Јugoistočnu Evropu u Stejt departmentu Metju Palmer izjavio je da ne vjeruje da će politika SAD prema Balkanu biti drugačija.

Dosadašnja politika je podrazumijevala posvećenost Amerike ovom regionu i pomoć Balkanu na putu evropskih integracija.

Odgovarajući na pitanje povodom pojedinih ideja koje provejavaju u javnosti u regionu da bi moglo doći do dogovora između Donalda Trampa i Vladimira Putina, a po kojima bi se Amerika odrekla Balkana kao sfere svog uticaja, on je rekao da nije vidio ništa nalik tome kod bilo kog američkog zvaničnika.

“Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao spekulativna fikcija”, rekao je Palmer za Politiku.

Upitan da li će dolaskom Trampove administracije doći do promjene politike prema Srbiji on je ponovo ukazao na konstantu američkog pristupa Balkanu.

“Naš cilj u Evropi su sloboda i mir i to podrazumijeva integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropske institucije. Cilj Srbije je da postane punopravna članica EU, a taj cilj podržavaju SAD. Normalizacija odnosa sa Kosovom je dio tog cilja. Potrebno je da dođe do napretka u Briselskom dijalogu kako bi došlo do napretka na putu evrointegracija”, rekao je Palmer i istakao da nema nijedan razlog da vjeruje da će doći do promjene američkog pristupa po tom pitanju.

Send this to a friend