Evropa

Analize: Desničari u Evropi gube zbog Trampa

Nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD, očekivalo se da će u Evropi ove godine na vlast doći desni populisti, ali nije bilo baš tako, piše Glas Amerike.

Navodi se da je centrista Emanuel Makron pobijedio u Francuskoj, Stranka nezavisnosti Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) Najdžela Faraža nije osvojila nijedno mjesto u britanskom parlamentu, a tamošnji konzervativci su izgubili većinu.

“Glas Amerike” navodi da analitičari sada vjeruju da je Tramp možda spriječio pobjedu evropskih populista.

Navodi se da je britanska premijerka Tereza Mej bila prvi strani državnik koji je posjetio Donalda Trampa u Bijeloj kući, ali to je možda koštalo izbornog rezultata.

U Britaniji su se dogodila tri ozbiljna teoristička napada prije izbora.

Donald Tramp je najprije ponudio svoju podršku, a potom kritikovao gradonačelnika Londona. To je mnoge glasače natjeralo da preispitaju prijateljstvo Britanije sa Trampom.

“I to ih gura ka Evropi. To nije opipljivo, ali imate osjećaj da se javno mnjenje promijenilo i da građani postaju oprezniji kada je riječ o odnosu sa Amerikom”, kaže politički analitičar Ian Dant.

U aprilu je Tramp podržao ekstremnu desničarku Marin le Pen nakon napada teroriste na policajca u Parizu. Ipak, Emanuel Makron je pobijedio.

“To je uticalo da joj se umanje šanse – zbog toga što način na koji Tramp vodi SAD ne vide svi kao pozitivan”, kaže Ketrin de Vis sa Univerziteta u Eseksu.

I Trampova odluka da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama takođe je uzbunila Evropu.

“Mislim da se sada mnogi pitaju da li vrijedi glasati za desne populiste koji su protiv establišmenta u Evropi? Ipak, ne mislim da je to kraj desnog populizma. I smatram da oni nijesu jedini koji pokreću taj antiestablišment osjećaj. Sada imaju konkurenciju”, smatra De Visova.

“Glas Amerike” navodi da je ta konkurencija u vidu nove političke vrste: centrističkih populista. Ali, nije cijela Evropa u tom smislu promjenjena. Tramp je i dalje popularan na istoku, u zemljama poput Poljske, čiji će glavni grad Varšavu uskoro posjetiti.

Posjete Berlinu i Parizu nijesu planirane, a i Trampov odlazak u London je pod znakom pitanja.

Neki analitičari to vide kao znak rastućih podjela između Vašingtona i Zapadne Evrope, zaključuje “Glas Amerike”.

Send this to a friend