Evropa

Angela je Angela

Njemačka kancelarka Angela Merkel

U Evropskoj uniji strahuju da bi oslabljena kancelarka mogla da postane problem za zajednicu, jer Angela Merkel ima poseban autoritet, piše Dojče vele.

Njeno povlačenje s funkcije predsjednice CDU moglo bi da ga ugrozi neke procese u EU.

Ne smije biti sumnje da je vlada u Berlinu stabilna-to je deviza različitih predstavnika institucija EU, a prije svega Evropske komisije.

Sve se odvija kao i prije: Njemačka ima stabilnu vladu i djelatnu kancelarku. No, djelimično političko povlačenje kancelarke Angele Merkel mnogi u Evropi vide kao proglašenje slabljenja moći najuticajnije šefice vlade u EU.

U govoru njemačke kancelarke pred Evropskim parlamentom u Strazburu, bezmalo sve države EU povlačenje Angele Merkel sa funkcije predsjednice CDU povezuju sa pitanjem: šta će to sada značiti za Evropu? Šta će biti sa evropskim projektima ako je Merkelova oslabljena? I šta će se desiti ako ona potpuno nestane iz evropske politike?

1. Izbjegličke kvote

Kada je riječ o ovoj temi, EU traži kompromis. Do sada nije bilo jedinstvenog stava o tome. Naprotiv: još traju sučeljavanja. Angelu Merkel su žestoko kritikovali zbog njene izbjegličke politike, no ona je u posljednjem trenutku uspjela da napravi dogovor s Turskom zbog kojeg je pritisak na nju malo oslabio. Ali, za taj, politički sporan, sporazum, i dalje joj je potrebna većina. A nju je Angela Merkel dosad uspijevala da obezbijedi u krugovima zemalja članica.

2. Reforma eura i ostalo

Francuska i Njemačka planiraju zajedno, na primjer, rješenje za stabilnost eura. Eurozona bi trebalo da postane otpornija na krize. Sada bi francuski predsjednik mogao da ostane bez partnerke za svoje planove. Sve i ako kancelarka ne podržava Makrona, koji želi da eurozona dobije sopstveni budžet, ona mu je potrebna kao podrška za ideju o formiranju sveobuhvatne unije banaka. Ona bi trebalo da bude dogovorena na sljedećem samitu EU u decembru. Italija postaje finansijski rizična jer se ponaša neuračunljivo. Komesar EU za privredu Pjer Moskovisi strahuje da bi spor oko budžeta mogao da se otme kontroli ako Njemačka u njemu ne bude posjedovala.

3. Populizam u EU

Ne treba mnogo mašte da se zamisli koliko će da oslabi ionako slaba disciplina u postizanju konsenzusa u EU ako Njemačka ne bude posredovala. Mađarska ili Poljska bi bez moćne šefice njemačke vlade, koja se u zajedničkoj porodici stranaka EVP dosad starala da šteta bude što manja, neometano nastavile da razgrađuju principe pravne države.

Nakon što je najavila da će se povući sa funkcije predsednice CDU, političar te stranke Ginter Etinger je rekao da Brisel želi da ona bude kancelarka još tri godine. Dodao je i da ona doprinosi stabilnosti u ovoj osjetljivoj fazi politike EU.

Send this to a friend