Evropa

Anketa: Većina Evropljana očekuje raspad EU

Većina Evropljana vjeruje da bi se Evropska unija mogla raspasti u naredne dvije decenije, pokazala je studija Evropskog vijeća za vanjske odnose – ECFR i međunarodne kompanije za istraživanje tržišta i analizu podataka YouGov.

Studija, u kojoj je bilo anketirano više od 60.000 ljudi iz 14 članica Unije, pokazala je i da značajan broj ispitanih smatra da je “realna mogućnost” da u narednoj deceniji izbije rat između dvije članice EU.

Istraživanje je ipak pokazalo da je nivo podrške članstvu u EU visok, ali vlada pesimizam kada je u pitanju budućnost bloka.

U svakoj državi članici, osim u Španiji, većina glasača vjeruje da će se EU raspasti u narednih 10 do 20 godina, navodi se u studiji.

U Francuskoj, na primjer, 58 odsto ispitanih smatra da je realan raspad Unije u roku od dvije decenije, a sa time je saglasno i 57 odsto Italijana i Poljaka.

Jedistveno tržište i sloboda putovanja

Istraživanje je pokazalo da većina Evropljana, ukoliko se EU raspadne, kao najveći gubitak vidi kolaps jedinstenog tržišta, a potom pitanje slobodnog putovanja preko granica i slobode za život i rad u drugim zemljama.

Kad je u pitanju “realna mogućnost” izbijanja rata u narednoj deceniji, najviše ih u to vjeruje u Austriji (38 odsto), u Francuskoj u takvu mogućnosti vjeruje 35 odsto, a u Rumuniji 31 odsto.

Uvjerenje da bi mogao izbiti rat između članica Unije naročito je snažno među mladima, prenose agencije.

7

avatar
1000
6
1
0
 
4
DUKLJAHydraazraNiko bitanZapamti već jed
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hydra
Gost
Hydra

Pa ovo je jasna stvar,EU ce biti ekonomski unisten a onda potpuno pasti pod uticaj,jedan dio SAD a jedan dio dio Rusije.To ce biti neoprosirenje teritorije.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Neko će pripasti zaboravu.

azra
Gost
azra

Da funcioniše ovakva zajednica, mnogi lideri kriminala bi već bili iza rešetaka

Niko bitan
Gost
Niko bitan

EU se raspala, funkcionalno, odavno. Sada se samo traže što bezbolniji modusi razilaženja. Činjenica, iako sam svim srcem za taj koncept ali da ide, ne ide. Ne ovako. Za još 100 godina, možda.

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Boguni i ja jedva čekam. To je mafijaška organizacija. Velika “riba” se hrani malom.

realist
Gost
realist

Ovakva zajednica je laža za neke koji se još mogu paliti.Ozbiljni narodi su to davno već shvatili.

obrad-mišo
Gost
obrad-mišo

Vjerujem u raspad,ovakav model je prevaziđen.Čemu ova neuređena i nefunkcionalna zajednica služi.Institucije EU su mrtvo slovo na papiru.Da li se poštuju civilizacijske vrijednosti,svakako NE.Kriminal,korupcija,nemoral,snaga jačeg su temelj ovakve zajednice.

Send this to a friend