Evropa

Asanž je postao kost u grlu Ekvadoru, moraće da ide

Džulijan Asanž

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno izjavio da će osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, morati da napusti amabasadu te zemlje u Londonu jednog dana.

On je potvrdio da je njegova zemlja trenutno u pregovorima s vlastima u Lonodnu o sudbini Asanža, koji se u zgradi ambasade te zemlje u Londonu nalazi od 2012, tvrdeći da će ako izađe, biti deportovan u SAD.

Time je i zvanično potvrđeno ono što se već mjesecima “šuškalo” u medijima-da će Ekvador uskratiti “gostoprimstvo” osnivaču Vikiliksa.

Spekulacije o budućnosti Asanža počele su kada se saznalo da ekvadorski i britanski zvaničnici raspravljaju o rješenju situacije sa Asanžom, nakon što mu je odbijen zahtjev za azil.

Iako je Ekvador spasio Asanža gotovo sigurnog hapšenja, sada je on postao “kost u grlu” toj zemlji. London zahtijeva da se on iseli, a i sam Asanž je “podgrijao” situaciju kritikujući vlasti Ekvadora zbog političkih saveznika u inostranstvu.

Asanžu je gostoprimstvo pružio prethodni predsjednik Ekvadora, dok ga sadašnji naziva hakerom.

Podsetimo, Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu već pet godina, u kojoj je zatražio azil, zbog pretnji da bude izručen Švedskoj, gde ga optužuju za seksualno uznemiravanje. Asanž smatra da je to samo maska za deportovanje u Ameriku, koja je “bijesna” na Asanža zbog stotina hiljada povjerljivih dokumenata koje je Vikiliks objavio.

 

1 Komentar na "Asanž je postao kost u grlu Ekvadoru, moraće da ide"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend