Evropa

Asanž u ambasadi vozio skejt, svađao se sa obezbjeđenjem…

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nalazio se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 2012. Uhapšen je u četvrtak, a malo se zna o tome kako je provodio vrijeme u diplomatskom predstavništvu te južnoameričke zemlje.

U medije je isplivao snimak na kom su zabilježeni neki trenuci Asanžovog boravka u ambasadi.

U periodu do 2017. za obezbjeđenje i postavljanje kamera u ambasadi bila je zadužena španska firma iz Kadiza. Snimak koji su zabilježile njihove bezbjednosne kamere pokazuju Asanža kako pokušava da vozi skejt, a zabilježeno je i ko su bili gosti u “domu“ Australijanca.

<<<Džulijan Asanž uhapšen po nalogu SAD-a<<<

Kako navodi “El pais“, španskoj kompaniji dato je zaduženje za postavljanje nadzornih kamera kada je stigao. Kamere su postavljene u nekoliko soba, a firma je slala izvještaje o tome ko su mu bili posjetioci.

“Ubijao je vrijeme“ sa svojim saradnicima, ali su se zaposleni u ambasadi sve ćešće žalili na njegovo ponašanje.

Tokom tog perioda, njegov odnos sa obezbjeđenjem se pogoršao, a Asanž je u nekoliko navrata sa njima ušao u sukob.

Aktivisti su ambasadu koristili za sastanke sa Asanžom, čak i tokom vikenda.

Na snimku je, između ostalog, zabilježen i trenutak jedne od takvih rasprava. Kako se navodi, Asanž je želio da održi sastanak, što obezbjeđenje nije dozvoljavalo. Insistirali su da posjetioci odu, ali su oni to odbili.

Upozorio je na to da se ispred nalazi britanski policajac, a prag je zapravo granica između ekvadorske i britanske teritorije, što znači da bi tu Asanž mogao da bude uhapšen.

Asanž je, međutim, odlučio da taj trenutak želi da zabilježi, pa je uzeo kameru u ruke, koju je obezbjeđenje pokušalo da mu otme. Na kraju, uslijedio je i dolazak ambasadora, pa se situacija tek tada smirila.

15 Komentara na "Asanž u ambasadi vozio skejt, svađao se sa obezbjeđenjem…"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend