Evropa

I Asanžova mačka čeka, sa prozora ambasade poslala simboličnu poruku

Foto: Twitter

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž mogao bi urzo da postane slobodan čovjek, a u iščekivanju odluke londonskog suda sa prozora ambasade Ekvadora provirila je njegova mačka.

Britanska sutkinja Ema Arbutnot će, javlja Rojters, 6. februara donijeti odluku o ukidanju naloga za hapšenje.

Tradicionalno, mačka se pojavila sa kravatom. Ovoga puta na njoj je prikazan pješčani sat, te se pretpostavlja da je to Asanžova simbolična poruka da je krajnje vrijeme da napusti ambasadu.

Popularna mačka, čije fotografije na društvenim mrežama često obilaze svijet, poklon je koji je Asanž dobio od djece, kako bi mu lakše tekli samački dani u ambasadi, u kojoj boravi već pet godina.

Ekvador je, u međuvremenu, osnivaču Vikiliksa odobrio politički azil, budući da mu je prijetilo hapšenje zbog odbijanja da se vrati u Švedsku, gdje je optužen za navodno seksualno uznemiravanje koleginica.

Zvanični London odbio je da mu prizna diplomatski status, koji bi ga spasao hapšenja.

Nešto ranije danas, agencija AP je javila da se odluka sudije Arbutnot očekuje već danas. Advokat Mark Samers je rekao da je nalog za hapšenje “izgubio svoju svrhu i funkciju”.

Asanž traži odbacivanje naloga za hapšenje jer su Šveđani potvrdili da zahtjev za ekstradiciju više nije na snazi”, rekao je portparol tužilaštva.

Britansko tužilaštvo, upitano da li bi Asanž bio slobodan ukoliko njegov zahtjev bude usvojen, odgovorilo je: “Hipotetički da, to bi bila naša interpretacija”.

Asanž, osim što se povremeno pojavi na balkonu, godinama nije izašao napolje.

Ž.N.

Send this to a friend