Evropa

Asanžovo zdravlje ozbiljno ugroženo, ljekari zabrinuti

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je iznio u javnost američke ratne zločine u Iraku, teško je pogođen svojom dugogodišnjom zatvorenošću u Ambasadi Ekvadora, rekli su ljekari koji su ga pregledali.

U pismu koje je objavio britanski “Gardijan”, ljekar Sondra Krozbi s Univerziteta Boston i klinički psiholog iz Londona Brok Čizholm upozorili su da je ugroženo mentalno i fizičko zdravlje Asanža.

“Iako su rezultati pregleda zaštićeni odnosom ljekar-pacijent, naše je profesionalno mišljenje da zatvorenost opasno utiče na njegovo fizičko i mentalno zdravlje što predstavlja kršenje njegovih ljudskih prava na zdravstvenu zaštitu”, navodi se u pismu.

Ukoliko napusti zgradu Ambasade Ekvadora i izađe na ulicu uhapsiće ga britanska policija, jer je “prekršio odredbe uslovnog držanja na slobodi”, iako je optužnica protiv njega davno odbačena, podsjeća “Sputnjik”.

Asanž strahuje od izručenja SAD, gdje ga vlasti traže zbog objavljivanja dokumenata o ratu u Iraku. On od juna 2012. godine boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Send this to a friend