Evropa

Atina istražuje da li se osuđeni grčki neonacista krije u manastiru u Srbiji

Grčke vlasti istražuju informacije da je bivši poslanik ekstremne desnice Hristos Papas, za kojim se traga pošto je osuđen zbog učešća u neonacističkoj organizaciji “Zlatna zora”, pobjegao u manastir u Srbiji.

Pretpostavlja se da je Papas uspio da se iskrade iz Grčke oktobra prošle godine, kada je osuđen na 13 godina zatvora zbog upravljanja kriminalnom organizacijom, prenose grčki mediji.

Prema tim informacijama, istraga se usredsrijedila na neke manastire u Srbiji, tijesno povezane sa malim grčkim krilom “starokalendaraca” koji, za razliku od zvanične grčke crkve, ne priznaju gregorijanski kalendar.

Mediji prenose da je Papas prešao granicu Grčke i Sjeverne Makedonije pod lažnim imenom, prerušen u monaha zbog čega je prošle godine pustio bradu.

Pošto su nađeni tragovi, objavljena je evropska potjernica za njim i očekuje se da uskoro bude uhapšen u Srbiji i izručen Grčkoj radi izdržavanja kazne.

Grčki sud je 22. oktobra prošle godine odlučio da uprkos pravu na žalbu, smjesta po izricanju presude na izdržavanje zatvorske kazne ode rukovodstvo ekstremno desničarske, neonacističke “Zlatne zore”, među kojima i Papas, osuđeno zbog pretvaranja te stranke u zločinačku organizaciju.

Lider te raspuštene stranke Nikos Mihaloljakos i još pet bivših poslanika, među kojima i bjegunac Papas, osuđeni su zbog vođenja zločinačke organizacije na po 13 godina zatvora, a jedan na 10 godina.

Jedanaest bivših poslanika “Zlatne zore” osuđenih samo za učešće u zločinačkoj organizaciji, dobilo je kazne od pet do sedam godina zatvora, te uz ograničenja na slobodi čekaju ishod žalbenog postupka. Još sedam osuđenih osoba, saradnika bivše stranke, na slobodi je pod istim uslovima dok se ne završi žalbeni postupak.

Maratonsko, politički nabijeno, petogodišnje suđenje sa 68 optuženih, desetinama advokata i u četiri razdvojena postupka, vodilo se zbog niza nedjela, uključujući grupno ubistvo noževima ljevičarskog grčkog rep-pjevača Pavlosa Fisasa 2013. godine i fizičke napade na egipatske ribare i ljevičarske aktiviste.

Ubica pjevača, Jorgos Rupakis, ostaće u zatvoru doživotno.

“Zlatna zora”, koja je najprije bila mala polutajna neonacistička grupa osnovana 1980-ih, a potom sasvim marginalna stranka, uzdigla se tokom finansijske krize u Grčkoj 2010-2018. godine, osvojivši poslanička mjesta na četiri izbora i po snazi bila treća najveća grčka politička stranka.

Pošto su ona kao organizcija i njeno rukovodstvo optuženi za zločine iz mržnje, uključujući brutalne ulične napade na imigrante i ljevičarske aktiviste, čak i ubistva, “Zlatna zora” je izgubila popularnost, te na posljednjim izborima 2019. godine, prije zabrane i svog raspuštanja, nije uspjela da osvoji nijedno mjesto u Skupštini na izborima.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
CrnogoracSavjet
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

srbo_četnici da kriju naciste ? Aj’ bjež tamo

Savjet
Gost
Savjet

Neka dođe u Crnu Goru, postaviće ga za ministra.

Send this to a friend