Evropa

Austrija naljutila Erdogana: Na ivici smo rata krsta i polumjeseca

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je odluku austrijskih vlasti o pokretanju istrage protiv desetine muslimanskih sveštenika i zatvaranju sedam džamija.

“Plašim se da mjere koje je preduzeo premijer Austrije vode svijet u rat krsta i polumjeseca. Oni su izjavili da će protjerati imame. Kako to ostaviti bez odgovora? Nećemo sjedjeti prekrštenih ruku”, izjavio je Erdogan.

<<<Austrija protjeruje imame, zabranjen rad sedam džamija<<<

Vlada Austrije objavila je u petak da je donijela odluku o protjerivanju više imama, a da je 60 imama pod istragom zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Takođe je donijeta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu “sivih vukova”, a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Odlučeno je i da se rasformira udruženje “Arapska vjerska zajednica”, koja je upravljalo spornim salafističkim džamijama.

Vlada Austrije tvrdi da je odluku donijela uz saglasnost islamske vjerske zajednice. Odluku su pozdravile sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je donijeta baš u vrijeme Ramazana, kao i na početku glasanja turske dijaspore za izbore u Turskoj.

14 Komentara na "Austrija naljutila Erdogana: Na ivici smo rata krsta i polumjeseca"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend