Evropa

Austrija o zelenim pasošima: Biće digitalni i analogni

Foto: EPA

Austrijska vlada dogovorila je pravila za takozvani “Zeleni pasoš”, sertifikat koji će vakcinisanima, izliječenima od korone i negativno testiranima, omogućiti ulaz u ugostiteljske objekte, hotele, ali i doprinijeti ponovnom slobodnom putovanju.

Ministar zdravlja Volfgang Mikenštajn istakao je da će taj dokument postojati u digitalnom, ali i analognom formatu.

Međunarodno gledano tehnički će od ljeta ova sistem biti primijenjen, ali svaka država će i dalje samostalno odlučivati koga i pod kojim uslovima pušta u zemlju, objasnio je on, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, „Zeleni pasoš“ će putem QR koda od jula moći svuda se „čita“, ali od zemlje do zemlje je moguće da će važiti različita pravila koliko dugo osoba treba da bude vakcinisana da može da uđe, ili koliko dugo može važiti PCR test itd.

I u Austriji nije još sve, kako je kazao Mikštajn, fiksirano, te, prema njegovim riječima, postoji potreba za diskusiju da li će se prihvatati samo vakcine odobrene od Evropske agencije za ljekove (EMA) ili će se prihvatati i kineska Sinofarm, odnosno ruska Sputnjik V vakcina.

Da će samo test o antitijelima biti prihvaćen to, dodaje, nije vjerovatno, jer eksperti kažu da je škakljivo odrediti granične vrijednosti.

„Zeleni pasoš“ će u Austriji, kao što je ranije najavljeno, biti uveden u tri faze.

Prva faza kreće od 19.maja, kada je planirano prvo veće popuštanje mjera, time što će sertifikat o vakciniaciji, potvrda o izliječenju, ili negativan test važiti kao ulaznica za ugostiteljske objekte i manifestacije.

Biće prihvaćeni o kućni testovi, ali samo 24 sata, dok će antigenski test važiti 48 sati, a PCR test 72 sata.

Kao izliječen biće prihvaćeno lice koje je u proteklih šest mjeseci preboljelo koronu.

Što se vakcinisanih tiče „slobode“ moćiće da koriste oni kojima je prošlo tri nedjelje od prve vakcine.

Ko ne dođe po drugu dozu vakcine gubi te „slobode“, dodao je Mikštajn.

Kada je riječ o tome koliko vakcina „važi“, rekao je da to treba biti određeno na nivou EU, ali da pretpostavlja da će se postići dogovor da to bude na osam ili devet mjeseci.

Druga faza startuje od 4. juna, kada će biti digitalno primijenjena na nacionalnom nivou.

Digitalni sertifikat će moći da se preuzme na adresi www.gesundheit.gv.at Takođe će biti moguće da se dobije i preko zdravstvene kartice e-Card, za šta će biti potrebno da pružalac usluga ima aplikaciju za čitanje broja osiguranja i drugih podataka.

„Zeleni pasoš“ biće finaliziran u julu, kada se očekuje da će biti završen i u EU.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
aaa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aaa
Gost
aaa

bez čipovanja ne mogu ić ni u trgovine! oduprite se ljudi!!!

Send this to a friend