Evropa

Austrija proširila listu zabranjenih simbola, među njima dva ustaška

Ilustracija, foto: Pixabay

Na listi novih zabranjenih simbola nalaze se simboli organizacija poput Muslimanske braće, Hamasa, Hezbolaha kao i kurdske PKK-a i turskih Sivih vukova, prenosi Aldžazira.

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je danas odredbu o proširenju liste zabranjenih političkih simbola među kojima se nalaze i dva ustaška.

Na listi koja je objavljena na internetskoj stranici ministarstva nalazi se 13 zastava i simbola od kojih se većina odnosi na terorističke organizacije i oružane skupine.

Prvi simbol opisan je kao srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen.
Na samoj granati se nalazi crveno-bijela šahovnica, pri čemu je prvo polje bijelo, a sve zajedno je uokvireno plavim slovom ‘U’, prenosi Hina.

Drugi simbol je šahovnica s prvim bijelim poljem iznad kojeg se nalazi plavo slovo ‘U’ okruženo pleterom. Zabranjeni simboli Muslimanske braće, Hamasa, Hezbollaha…

Inicijativa za zabranu ovih simbola potekla je od vođstva savezne pokrajine Koruške u kojoj se svake godine održava komemoracija na Blejburškom polju s kojih se redovno privode osobe zbog pokazivanja simbola iz nacionalsocijalističkog razdoblja poput tzv. Hitlerovog pozdrava.

Na inicijativu austrijskih evroparlamantaraca iz različitih stranaka tražilo se da se zabrane simbola prošire i na simbole iz drugih zemalja u kojima su tokom Drugog svjetskog rata vladale profašističke diktature, uključujući i Hrvatsku.

Na listi novih zabranjenih simbola nalaze se simboli organizacija poput Muslimanske braće, Hamasa, Hezbolaha kao i kurdske PKK i turskih Sivih vukova.

Nepoštovanje ovog zakona sa sobom povlači kazne do 4.000 eura, a u slučaju ponavljanja djela i do 10.000.

Send this to a friend