Evropa

Austrija u šoku, ministarka prije izbora bila bioenergičarka

Šrambek

Ranije zanimanje nove ministarke privrede Austrije Margarete Šrambek izazvalo je buru, pošto je prije ove funkcije radila kao bioenergetičarka.

Ministarka, koja je članica Narodne partije Austrije (OVP) imala je prijavljenu firmu kao bioenergetičar, pa je, između ostalog, imala odobrenje da radi sa rašljama i drugim rekvizitima na uklanjanju loše energije u tijelu ili otkrivanju voda.

Pojedini mediji sada se pitaju da li je takvo zanimanje moguće usaglasiti sa novom funkcijom, pa tako bečki dnevnik Kronen cajtung navodi da je Šrambek imala odobrenje za rad kao bioenergetičar od 1. novembra 2010. do 5. januara ove godine.

Kabinet ministarke potvrdio je vjerodostojnost dokumenta koji je objavio Kronen cajtung, dodajući da je dozvola za rad važila samo do stupanja na novu dužnost u vladi.

Neposredno prije nego što je izabrana na funkciju u vladi Šrambekova je bila direktorka u austrijskom telekomunikacionom operateru A1.

„Dozvolu za rad kao bioenergetičar izvadila je samo zato što je to lično interesovalo, ali tim poslom se nikada nije bavila“, navode u njenom kabinetu.

Austrijski mediji veoma su „osjetljivi“ na bioenergetičare od kada se saznalo da su bečke vlasti angažovale jednog bioenergetičara i platile mu ogromnu sumu za učešće u projektu izgradnje Kliničkog centra sjever (KHN).

Taj bioenergetičar dobio je, naime, 95.000 eura, za „energetsko čišćenje placa“, na kojem se gradi bolnica, kao i zaštitu od „spoljnih uticaja“, a ta je afera kasnije dovela do brojnih smjena u nadležnim institucijama grada Beča.

Send this to a friend