Evropa

Austrijska ministarka porijeklom iz BiH dobila 25.500 uvredljivih poruka

Zadić, foto: Twitter

Austrijska ministrarka Alma Zadić dobila je 25.500 uvredljivih poruka na internetu otkako je preuzela dužnost u januaru, rekla je danas ta političarka rođena u Bosni i Hercegovini.

Alma Zadić je prva imigrantkinja koja je postala ministarka u Austriji, nakon što je s roditeljima pobjegla od rata u Bosni i Hercegovini kada je imala deset godina.

Većina objavljenih poruka su seksističke, antiimigrantske ili antimuslimanske prirode, prenosi Hina.

Takođe je primila prijetnje smrću i stoga je pod policijskom zaštitom.

Ta 35-godišnja političarka iz redova Zelenih rekla je za nedeljnik Insider da bi tih 25.500 online poruka moglo dovesti do kaznenih postupaka protiv njihovih autora, od kojih su mnogi koristili svoja prava imena.

“Trenutno razmatramo kako ih možemo sve procesuirati, ali ja stvarno imam drugih stvari o kojima trebam brinuti”, kazala je Alma Zadić.

Ministarka je istakla da su brojni Austrijanci suočeni s mobingom na internetu zbog svog roda, stranih korijena ili vjere.

Alma Zadić je izjavila da radi na mjerama koje bi žrtvama dale bolju pravnu zaštitu i pozvala društvene medije na odgovornost kada se radi o prijavi poruka kojima se krši zakon.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
Vitez0000Ja samBOSSrambo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vitez
Gost
Vitez

Svaka cast

Ja sam
Gost
Ja sam

Treba reći da prva stvar koju je gospođa uradila po stupanju na funkciju nije bila brige za žrtve, nego predlog da se krst izbaci i zabrani u svim austrijskim javnim ustanovama, nakon čega je i krenula lavina uvredljivih poruka.

0000
Gost
0000

Ne lupaj. Lavina napada je krenula i prije no sto je postala ministarka napadima neonacistickih pristalica u njihovom parlamentu a ona cak i nije bila tu.

BOSS
Gost
BOSS

Samo napred Alma nemogu ti nista jer su nistarije

rambo
Gost
rambo

kako bi se kod nas reklo za dobrim se konjom uvijek prasina dize

Send this to a friend