Evropa

“Balkanci aerodromima ljute komšije”

Britanski nedjeljnik “Ekonomist” u jednom članku bavio se fenomenom novih imena aerodroma na Balkanu.

U tekstu pod naslovom “Terminali sa stavom: Preimenovanja balkanskih aerodroma sa ciljem nerviranja susjeda” navodi se da se “širom Balkana grade šljašteći novi aerodromski terminali i imenuju se na takav način da uznemire susjede”.

“Futuristički novi objekat otvoren je u martu u Zagrebu, hrvatskoj prijestonici. Preimenovan je po Franju Tuđmanu, ocu hrvatskog pokreta za nezavisnost. On je vodio žestoki rat protiv hrvatskih Srba, koje je podržavala Srbija i koji su stvorili odcijepljenu srpsku republiku na trećini teritorije Hrvatske koja je bila kratkog vijeka. Većina Srba je 1995. protjerana iz Hrvatske”, piše u članku.

“Ekonomist” navodi da su “među žrtvama tog etničkog čišćenja bili i rođaci najpoznatijeg Srbina na svijetu Nikole Tesle, pronalazača”.

“Tesla je Srbin rođen 1856. godine na teritoriji onoga što je danas Hrvatska, ali je emigrirao u Ameriku i Srbi i Hrvati ga smatraju svojim. Od 2006. beogradski aerodrom nosi ime po njemu, što smeta pojedinim Hrvatima”, stoji u tekstu.

Poznati ekonomski nedjeljnik navodi da “ima još” primjera.

“Nakon 18 godina od završetka rata na Kosovu i dalje ne možete da letite sa ‘Nikole Tesle’ na ‘Adema Jašarija’, u čiju čast prištinski aerodrom nosi ime od 2010. Jašari je bio jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova koji je stradao zajedno sa desetinama članova šire porodice nakon srpske opsade njegovog uporišta 1998. godine. Danas je on heroj kosovskim Albancima, a za Srbe je đavo”, piše list.

“Ekonomist” tvrdi da su “igru oko imenovanja aerodroma započeli Grci time što su aerodrom u Solunu 1992. godine preimenovali u ‘Makedonija'”.

“Grčka i Makedonija su u sporu od proglašenja makedonske nezavisnosti 1991. Grčka kaže da ime Makedonije implicira teritorijalnu težnju ka dijelu istorijske Makedonije koja se nalazi u Grčkoj. Makedonci su uzvratili 2007. promjenom imena aerodroma u Skoplju u ‘Aleksandar Veliki’, po osvajaču iz perioda antičke Grčke kojeg svojataju obje zemlje. Ipak, nova vlada Makedonije želi bolje odnose sa Grčkom, tako da je moguće nova promjena imena”, piše u članku.

Navodi se da “neka imena nijesu promijenjena”.

“U Bosni, sarajevski aerodrom i dalje je samo ‘Sarajevo’ kao i prije. Na pokušaj iz 2005. preimenovanja u ‘Alija Izetbegović’, po ratnom vođi bosanskih muslimana, veto je stavio međunarodni prokonzul Pedi Ešdaun. Podgorica je takođe i dalje ‘Podgorica’, osim na oznaci za prtljag. Tamo i dalje stoji TGD, podsjećanje na vrijeme kada je crnogorska prijestonica nosila ime Titograd po Josipu Brozu Titu, jugoslovenskom lideru koji je umro 1980. godine”, zaključuje “Ekonomist”.

Send this to a friend