Evropa

Berbok: Zemlje EU moraju učiniti više u zaštiti migranata

Analena Berbok, Foto: EPA-EFE/ Andreas Gora POOL

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je tokom današnje posjete migrantskom kampu u Grčkoj da zemlje Evropske unije treba da učine više kako bi zaštitile ljude koji traže utočište od rata i nevolja.

Berbok je najprje posjetila spomenik Holokaustu u Atini, zatim i migrante u kampu zapadno od grada, a posjetu je iskoristila da promoviše akciju koju je nazvala “zajedničkom evropskom politikom spasavanja na moru” i da osudi deportacije tražilaca azila i migranata po kratkom postupku, navodi AP.

“Naše evropske vrijednosti važe i na spoljnoj evropskoj granici. Ako ih tamo ne odbranimo oni će izginuti”, istakla je Berbok u današnjem intervjuu za atinske dnevne novine Ta Nea, prenosi američka agencija.

Berbok bi trebalo da se sjutra sastane sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i ministrom inostranih poslova Nikosom Dendiasom.

Grčka presreće brodove koji prevoze migrante i tražioce azila koji idu ka njenim istočnim ostrvima sa obližnje obale Turske, a organizacije za ljudska prava navode da ta zemlja sprovodi deportacije po kratkom postupku, što grčka vlada negira.

Agencija EU za zaštitu granica Fronteks prijavila je nagli porast broja neovlašćenih prelazaka granice nakon ublažavanja ograničenja putovanja u vezi sa pandemijom virusa korona.

U saopštenju se navodi da je broj ilegalnih prelazaka povećan za 84 odsto u prvih šest mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2021.

Najveći rast zabilježen je u istočnom Mediteranu, za 125 odsto i na zapadnom Balkanu, gdje je broj ilegalnih prelazaka povećan za 191 odsto, navodi AP.

Policija u Sjevernoj Makedoniji saopštila je da je 88 migranata iz Sirije, Pakistana, Indije i Jemena pronađeno u kamionu u blizini Ðevđelije i da je uhapšen vozač star 35 godina, prenosi AP.

Send this to a friend