Evropa

Bijela kuća: Turskoj onemogućena kupovina borbrnog aviona F-35

Bijela kuća poručila je da je Turska odlukom o kupovini ruskog sistema protivazdušne odbrane S-400 onemogućila svoje učešće u programu borbenih aviona F-35, javlja “Rojters”.

“F-35 ne može da funkcioniše sa ruskom obavještajnom platformom koja će biti korišćena, kako bi se otkrile njegove napredne mogućnosti”, navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Rojters ocjenjuje kako je Bijela kuća istovremeno pokušala da ublaži uticaj te odluke na američko-turske odnose, ističući da Vašington i dalje “veoma vrednuje” stratešku vezu s Ankarom i da se taj odnos među njima kao NATO saveznicima “ne tiče samo programa F-35”.

Uz ocjenu da je “vojna saradnja snažna” Bijela kuća je najavila da će se nastaviti “imajući na umu ograničenja zbog prisutnosti sistema S-400 u Turskoj”.

U Tursku su prošle sedmice počeli da stižu djelovi ruskog sistema S-400, nakon što se Ankara oglušila o prethodna upozorenja iz Vašingtona da će ih nakon toga Pentagon skinuti iz programa borbenih aviona F-35, uz mogućnost da Turskoj budu nametnute i sankcije.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je potom kako “nije pošteno” ni prema Turskoj ni prema Sjedinjenim Državama što Vašington ne može Ankari da proda borbene avione F-35, vrijedne milijarde dolara, nakon što je turska kupila ruski sitem protivvazdušne odbrane.

Vašington smatra da bi posredstvom S-400 Rusija mogla dobiti informacije o naprednom “stelt” sistemu aviona F-35.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brzi
Gost
brzi

to je fora na koju ameri pare kradu turci su milijarde ulozili i masu dijelova proizvodiliza za f-35 i sada bi htjeli da im sve to ostane dzaba samo traze razlog
mozda bi sada htjeli da naprave od Turske drugi IRAK LIBIJU ili ISIRIJU samo sto ce im to teze poci za rukom

Opet ja
Gost
Opet ja

Kupit će oni i avione od rusa, samo manje će te zaraditi dolara.

Crni panter
Gost
Crni panter

10 S-300MPU sistema ima i bugarska pa opet ne smeta.Bice da je nesto drugo u pitanju

Titograđanin
Gost
Titograđanin

A S-300 koji ima Grčka moze!?

Nick
Gost
Nick

S300 je zastareo i veoma je razlicit od S400. Zar ti to nije jasno? Kad vec komentarises.

Opet ja
Gost
Opet ja

Ali je ruski sistem

Send this to a friend