Evropa Njemačka

Bogat je svako ko ima mjesečnu platu veću od 3.440 eura

Svako ko ima mjesečnu platu veću od 3.440 eura u Njemačkoj je zvanično bogat, pokazuje istraživanje Poslovnog instituta iz Kelna.

Navedeni iznos neto zarade, nakon odbitka poreza i davanja državi, iako se ne čini pretjerano velikim, dostupan je tek svakom desetom Njemcu.

Ta granica bogatstva vrijedi samo za samce, a ako se govori o domaćinstvu bez djece, odnosno o bračnom paru, granica bogatstva je 5.160 eura, odnosno tek nešto više od 2.550 eura po supružniku, prenosi zagebački Večernji list.

Razlog tome je što se u domaćinstvu određeni troškovi plaćaju po jedinstvenoj cijeni, bez obzira na to koliko članova te usluge koristilo – poput interneta, grijanja ili iznajmljivanja stana.

Ipak, kako se navodi, gotovo niko od onih koji imaju platu veću od 3.500 eura ne smatra sebe bogatim, već samo pripadnikom srednje ili u najboljem slučaju više srednje klase.

Stvarni pripadnici srednje klase, koji primaju oko 1. 870 eura mjesečno, nerijetko sebe smatraju ljudima na granici siromaštva. Međutim, upravo je tih 1.869 eura mjesečno prosječna plata u Njemačkoj, odnosno polovina zaposlenih u toj državi prima toliki ili niži iznos, a druga polovina prima više.

Najčešće plate Njemaca su između 1.300 (za žene) i 1.600 (za muškarce) eura mjesečno. Fakultetski obrazovani su u prosjeku bolje plaćeni, oko 2.540 eura, što je iznos nedostižan za dvije trećine stanovništva zemlje.

Upravo na nivou praga bogatstva vidi se i razlika između zapadne i istočne Njemačke. U nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj nivo bogatstva je niži i iznosi 2.839 eura, što je iznos plate koju prima tek svaki deseti Njemac u tom području.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
baba Veka
Gost
baba Veka

Dobijaju li funkcioneri po tri stana i četiri kredita? Pa onda čašćavaju đecu! Po Ustavu!

Flojd
Gost
Flojd

Nisam nikada upoznao nekog ko ima vecu platu od 700.. a đe je 3500..

alo
Gost
alo

Iznosite netacne statisticke informacije o zaradama u Njemackoj, nije mi jasno sa kojim ciljem

Flfk
Gost
Flfk

Identican tekst je prenijet i na srpskim portalima. Da pitas tamo?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

У Њемачкој социјално лицу без посла у струци исплаћује 650€ и плаћа му стан с комуналијама. Ов наравно важи само за држављане Њемачке. Код нас толико није ни просјечна плата и то надувана, а камо ли реална.

stovelis
Gost
stovelis

Jeste li ovo poceli kampanju “ostajte ovdje”? Lose vam ide, prelose

Myguz@€$
Gost

Znači ja sa mojom platom od 300€ nisam bogat……šteta.

hristoglu
Gost
hristoglu

Ti si bogan, ali na drugi nacin, nije sve u lovi.

Send this to a friend