Evropa

Bomba kojom je ubijena novinarka sa Malte aktivirana s broda

Dafne Karuna Galicije

Bomba kojom je ubijena istraživačka novinarka sa Malte Dafne Karuna Galicije najvjerovatnije je aktivirana pozivom sa broda, kažu istražitelji.

Karuna Galicija, koja se borila protiv korupcije u zemlji, stradala je 16. oktobra u eksploziji bombe koja je postavljena ispod njenog automobila, u blizini njene kuće u selu Bidnija.

Braća Džordž i Alfred Deđorđo i Vinskent Muska uhapšeni su ranije ovog mjeseca zbog sumnje da su povezani sa ubistvom. Oni su se izjasnili da nijesu krivi.

Kit Arnaud, jedan od glavnih istražitelja za taj slučaj pred sudom je iznosio početne dokaze protiv trojice osumnjičenih za ubistvo.

Arnaud je opisao kako se tim američkog Federalnog istražnog biroa, kojeg je dovela vlada Malte kako bi pomogao u rješavanju zločina, fokusirao na telefonski broj, na koji je poslata tekstualna poruka u vreme eksplozije u naselju Bidnija.

Podaci sa mobilnog telefona nagovještavaju da je uređaj aktiviran pozivom kod obale Malte.

Kako navodi Rojters, na video-snimku nadzornih kamera vidi se brod, čiji su vlasnici braća Deđorđo, kako kreće na putovanje oko osam časova ujutru, na dan kada je ubijena malteška novinarka.

Kasnije se vidi da je brod i dalje na moru u 14:50 sati i da ništa nije radio u vrijeme eksplozije, prije nego što se vratio u luku.

Arnaud je rekao da je policija već prisluškivala telefon Džordža Deđorđa u vreme ubistva i da ga je čula da pita dvije osobe da dopune kredit na moblinom telefonu u vrijeme eksplozije.

On nije pružio dodatne detalje, ali lokalni mediji su javili da je moguće da je isti broj telefona korišćen za aktiviranje bombe.

Saslušanje povodom ubistva novinarke nastavlja se sjutra.

Malteška novinarka blogerka istraživala je navode o korupciji i pranju novca najmoćnijih ljudi Malte, među kojima je bio i sam premijer Muskat i njegovi najbliži saradnici.

Send this to a friend