Evropa

Kličko: Ukrajina se kreće ka autoritativnom sistemu; Stoltenberg: Moramo biti spremni i na loše vijesti iz Ukrajine

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini – 648. dan. Moskva tvrdi da su ruske snage sprečile prodor ukrajinskih vojnika na lijevu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Ukrajinska vojska je saopštila pripadnici oružanih snaga Rusije vrše napade avionima u pravcu Bahmuta i bombarduju taj region. Njemačka vlada poslala je novi paket vojne pomoći Ukrajini. Rat u Ukrajini ušao je u 648. dan. Obje strane najavljuju promjene u vojnim sistemima.

Kličko: Ukrajina se kreće ka autoritativnom sistemu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da se Ukrajina “kreće ka autoritativnom sistemu”.

To je prenio Kijev Indipendent uz ojcenu da je Kličko time uputio prikrivenu kritiku predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

“U nekom trenutku, nećemo se razlikovati od Rusije, gdje sve zavisi od hira jednog čovjeka”, rekao je Kličko za njemački Špigl.

Kijevski gradonačelnik rekao je da je Ukrajina bila praktično bez liderstva i u haosu tokom prvih mjeseci ruskog napada, i pohvalio gradonačelnike ukrajinskih gradova da su odigrali ključne uloge u liderstvu, “štiteći svoje sugrađane i podržavajući vojsku”.

Međutim, Kličko vjeruje da u predsjedničkom kabinetu vide gradonačelnike samo kao prepreku centralizaciji moći.

Uprkos tome što je gradonačelnik glavnog grada, Kličko je otkrio da nije pričao sa Zelenskim otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu. Iz kabineta Zelenskog nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Ukrajina: Slabe ruski napadi na Avdejevku

Ukrajinski grad Avdijevka, pod stalnom ruskom vatrom, doživio je manje kopnenih napada u posljednja 24 sata zbog velikih ruskih gubitaka i lošeg vremena, rekao je Vitalij Barabaš, načelnik gradske vojne uprave.

On je rekao da su na to uticala tri faktora.

“Teški vremenski uslovi, veliki ruski gubici i činjenice da je ruska vojska na izmaku snage. Sve je manje ruskih ljudi koji su voljni da dobrovoljno krenu u napade, a sve je više odbijača”, rekao je Barabaš.

Skoro dva mjeseca Rusija pokušava da zauzme Avdijevku, industrijski grad u blizini Donjecka koji je postao jedna od najspornijih tačaka na liniji fronta.

Ruski vojnici se sada nalaze na istoku, sjeveru i jugu grada, koji je uglavnom u ruševinama. Skoro je okružen, ali ga i dalje opslužuje asfaltni put.

Ukrajina kaže da se njeni vojnici čvrsto drže i odbijaju napade.

AFP nije mogao nezavisno da potvrdi njegove komentare.

Ukrajina sjutra otvara dodatni granični prelaz sa Poljskom za kamione

Ukrajina i Poljska otvoriće sjutra dodatni granični prelaz za prazne kamione koji danima čekaju na granici zbog protesta poljskih vozača kamiona nezadovoljnih neravnopravnom konkurencijom ukrajinskih transportnih preduzeća, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinska granična služba navlea je da će granični prelaz Uhriniv, koji trenutno propušta samo putničke automobile i autobuse, od jedan sat poslije ponoći biti otvoren za prazne kamione ukupne dozvoljene težine ne veće od sedam i po metričkih tona.

“Otvaranje Uhriniva prva je tačka na listi mjera koje se preduzimaju za deblokadu prelaza, smanjenje redova i povećanje kapaciteta ukrajinsko-poljske granice“, saopštile su ukrajinske granične vlasti.

Kijev je prošle nedjelje saopštio da je sa susjednom Varšavom dogovorio neke mjere kojima bi se ublažio pritisak na blokiranim graničnim prelazima, ali da nisu razgovarali o glavnim zahtjevima protesta.

Poljske kamiondžije započeli su protest 6. novembra, zahtijevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinski kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, što Kijev i Brisel smatraju nemogućim.

Protestnati zahtijevaju i da se prazni kamioni iz Evropske unije isključe iz elektronskog sistema čekanja u Ukrajini, ali i mjere kojima bi se zabranilo osnivanje bjeloruskih i ruskih kompanija prevoznika u Poljskoj koje žele da zaobiđu sankcije.

Broj poginulih u granatiranju Hersona porastao na dva, četiri osobe povrijeđene

Ukrajina je saopštila da su najmanje dvije osobe – žena i 78-godišnji muškarac – poginule, a četiri povrijeđene u ruskom granatiranju u oblasti Herson u nedelju, dok je protivvazdušna odbrana oborila 10 ruskih dronova tokom noći.

Rusija tvrdi da je vojska pogodila ukrajinski štab vazušne odbrane u Dnjepru

Ruske snage pogodile su utvrđenja komandnog mjesta vazduhoplovne odbrane “Istok” u Dnjepru, gradu u centralnoj Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je napomenulo da su nanijeti kombinovani udari operativno-taktičke i vojne avijacije, bespilotnih letjelica, raketnih snaga i artiljerije, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da su pogođena i skladišta goriva u oblastima Mirgoroda, Poltavskoj oblasti i gradu Hmeljnicki, kao i arsenal municije u Mikolajevskoj oblasti.

Moskva tvrdi da su za nedjelju dana, ruske snage izvele 27 napada visoko preciznim oružjem i dronovima na aerodromsku infrastrukturu ukrajinske vojske, arsenale i skladišta municije. U istom periodu je, kažu, odbijeno 17 napada ukrajinskih snaga.

Stoltenberg: Moramo biti spremni i na loše vijesti iz Ukrajine

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su ratovi sami po sebi nepredvidivi i da “treba biti spreman i na loše vijesti iz Ukrajine”.

Stoltenberg je, u intervjuu njemačkoj televiziji ARD, odgovarajući na pitanje da li se plaši da će se situacija u Ukrajini u budućnosti pogoršati, rekao da se ratovi odvijaju u fazama, ali da “moramo da podržimo Ukrajinu i u dobrim i lošim vremenima”.

Osvrćući se na situaciju na frontu, Stoltenberg je kazao da u proteklih nekoliko mjeseci nije bilo značajnijeg pomaka. On nije prognozirao dalje događaje, navodeći da su “ratovi sami po sebi nepredvidivi”.

“Ali znamo da što više budemo podržavali Ukrajinu, to će se rat brže završiti“, istakao je Stoltenberg.

Ocijenio je da je Ukrajina u “kritičnoj situaciji”, ali nije odgovorio na pitanje kako komanda u Kijevu treba da postupi.

“Donošenje ovih teških operativnih odluka prepuštam Ukrajincima i vojnim komandantima”, rekao je Stoltenberg.

Rusija i Ukrajina će obaviti uzvratne posjete ratnim zarobljenicima

Komesar za ljudska prava Rusije Tatjana Moskalkova i ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinets, planiraju da obave nekoliko uzvratnih posjeta ratnim zatvorenicima s obje strane, prenijela je ruska novinska agencija RIA Novosti.

“Rusko vojno osoblje koje je u ukrajinskom zarobljeništvu biće posjećeno na ukrajinskom, kao i ukrajinsko vojno osoblje u ruskom zarobljeništvu. Biće nekoliko ovakvih posjeta, imamo i raspored”, preneo je Rojters izjavu Moskalkove pozivajući se na RIA Novosti.

Moskalkova je ranije posjetila 119 ukrajinskih vojnih lica koja se nalaze u Rusiji, u okviru zajedničkog sporazuma sa ombudsmanom Vrhovne rade Ukrajine, koji je, zauzvrat, posjetio 119 ruskih vojnih lica u ukrajinskom zatočeništvu.

Ukrajina: Oboreno 10 od 12 lansiranih ruskih dronova

Ukrajinska PVO uništila je noćas 10 dronova tipa “šahed” od 12, koliko je Rusija lansirala prema Ukrajini, saopštila je komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Dronovi su lansirani u nekoliko talasa, a najviše ih je oboreno iznad Nikolajevske oblasti, na jugu Ukrajine, prenosi Unian.

Kako je navedeno, Rusija je lansirala i navođenu avionsku raketu X-59 iz vazdušnog prostora Belgorodske oblasti, ali ona nije stigla do cilja.

Napadi ruske vojkse u oblasti Hersona

Ruske trupe izvele su uspješan napad na ukrajinske snage na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti i spriječile njihovo iskrcavanje na lijevu obalu, prenose ruske agencije pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinska vojska je saopštila da pripadnici oružanih snaga Rusije vrše napade avionima u pravcu Bahmuta i bombarduju taj region.

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, ponovo je priključena na električnu mrežu nakon što je otklonjen kvar koji je doveo do prekida posljednje linije elektrane sa teritorije koju kontroliše Kijev, saopštilo je danas Ministarstvo energetike Ukrajine.

Njemačka vlada poslala je novi paket vojne pomoći Ukrajini, objavljeno je na sajtu vlade u Berlinu.

Tags
Send this to a friend