Evropa

Borel: Rusija želi da podijeli EU

Žozep Borel

Rusija želi da podijeli Evropsku uniju pregovaranjem samo s određenim članicama, na šta treba odgovoriti jedinstvom, istakao je šef evropske diplomatije Žozep Borel u utorak na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

„Naše bi jedinstvo trebalo da bude najveći adut u odnosima s Rusijom. Oni žele da nas podijele, nije ih briga za Evropsku uniju“, kazao je Borel u raspravi s evroparlamentarcima o odnosima EU i Rusije, prenosi Hina.

„Rusija želi da razgovara s državama članicama pojedinačno i to samo s određenima, s onima koje su važne“, objasnio je visoki predstavnik Unije za spoljnu i sigurnosnu politiku.

Rusija „uvjek pokušava da podijeli Evropsku uniju“, a Unija kao odgovor na to „mora ostati jedinstvena“, ocijenio je Borel. „To, vjerujte mi, nije uvjek lako“, istakao je.

Šef evropske diplomatije smatra da je stanje evropsko-ruskih odnosa „teže nego ikad“ i da „prave komunikacije de facto nema“.

Međutim, Rusija je sused EU i „važan globalni akter“ pa je potrebna nova strategija kako bi odnosi s Rusijom postali manje konfliktni, predvidljiviji i stabilniji.

Ta strategija ne smije podrazumijevati odustajanje od podržavanja ruskog civilnog društva jer je podrška demokratiji „jedan od glavnih prioriteta EU-a“, istakao je Borel.

„Ne možemo biti ostrvo okruženo autokratskim sistemima. Ne bismo tako preživjeli“, zaključio je.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Milos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos
Gost
Milos

Tacno! I najveci licemjeri tu su njmeci i francuzi.

Send this to a friend