Evropa

Bregzit i Velika Britanija: Šta sada?

Britanska vlada je saopštila da će Dom lordova u petak završiti raspravu o zakonu koji blokira Bregzit bez dogovora.

Zakon je usvojen u Donjem domu u srijedu, nanevši poraz premijeru Borisu Džonsonu.

<<<Poslanici Donjeg doma usvojili zakon koji zaustavlja Bregzit bez dogovora<<<

Neki su vjerovali da će članovi Doma lordova koji podržavaju Bregzit, pokušati da namjerno odlože raspravu o zakonu i onemoguće njegovo usvajanje prije suspenzije parlamenta.

Ali lider konzervativaca u Domu lordova je u ranim jutarnjim satima objavio da je došlo do pomaka nakon razgovora sa laburistima.

Lord Ešton od Hajda najavio da će sve faze kroz koje zakon mora da prođe, biti završene do petka popodne.

Dodao je da će donji dom razmotriti sve amandmane lordova u ponedjeljak i da vlada namjerava da predlog zakona bude spreman za kraljevski pristanak.

Lider laburista Džeremi Korbin rekao je da njegova stranka zahtijeva da zakon dobije kraljevsku saglasnost prije nego što razmotre da li će podržati plan Borisa Džonsona da raspiše prijevremene izbore.

Baronica Smit, liderka laburista u Domu lordova, rekla je da se nada da više neće biti frustracija u vezi sa usvajanjem zakona.

„Ovo je bila noć za pamćenje. Imali smo dugačku debatu i zahvalna sam lordovima što su ostali fokusirani na cilj, to pokazuje koliko je važno ovo čime se bavimo”, rekla je Smit.

„Zahvalna sam i da sada mogu da potvrdim da smo u mogućnosti da završimo sve faze zakona na vrijeme, do petka”.

Šta piše u zakonu?

Zakonom koji je predstavila laburistička poslanica Hilari Ben, premijeru je postavljen rok da do 19. oktobra ili osvoji većinu glasova u parlamentu za plan izlaska Britanije iz Evropske unije ili dobije podršku za Bregzit bez dogovora.

Kada ovaj rok prođe, on će morati da zatraži od EU produženje roka za izlazak Velike Britanije do 31. januara 2020. godine.

Boris Džonson će morati da napiše i pismo predsjedniku Evropske komisije.

Ukoliko EU u odgovoru predloži drugi datum, premijer će imati dva dana da prihvati prijedlog.

Tokom tog perioda, poslanici, ne vlada, imaće priliku da odbiju predlog tog datuma.

Džonson je pozvao da se na glasanje izađe 15. oktobra, ali do toga neće doći zato što njegov prijedlog nije podržalo dvije trećine poslanika.

Britanija bi 31. oktobra trebalo da napusti EU, ukoliko do tada Brisel i London ne postignu dogovor o izlasku.

Zakon kojim se traži odlaganje Bregzita, izglasan je u Donjem domu sa 327 glasova „za” i 299 „protiv” i sada ide pred Gornji dom.

Boris Džonson je izjavio da bi usvajanje zakona uništilo sve buduće pregovore sa EU, pa je tražio da se ide na vanredne izbore.

Poslanici Donjeg doma odbili su ovaj prijedlog.

Nakon glasanja, premijer je rekao da je Korbin „prvi vođa opozicije u demokratskoj istoriji zemlje koji je odbio poziv na izbore”.

Lider laburista, međutim, tražio je da zakon o odlaganju Bregzita stupi na snagu prije raspisivanja izbora.

“Pustite da ovaj zakon dobije kraljevsku saglasnost, tada ćemo podržati izbore”.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
ZoranThor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Vidi se kolika je muka za Britaniju da izađe iz EU. Bez dogovora gubi ogromnu količinu novca i uticaj koji je imala u EU, a sa dogovorom gubi ono zbog čega je u stvari i željela da izađe. Ako uzmemo u obzir da su kao članica EU imali povoljnosti koje nije imala ni jedna država EU, dolazimo do košmara u… Više »

Thor
Gost
Thor

Pratim ovu situaciju oko Brexit-a vec unazad neko vrijeme, i cini mi se da je Britanska javnost abnormalno podijeljena. Sa jedne strane oko 25m ljudi zeli nezavisnost od EU, a sa druge strane oko 20m zeli da ostane u EU. I sve se nekako cini da EU pokusava na sto vise nacina da oteza Britaniji izlazak kako bi neke druge… Više »

Send this to a friend