Evropa Novi pritisak na britanskog premijera

Brisel dao Džonsonu novi rok za plan o Bregzitu i želi ga napismeno

Novi detalj se pojavio iz haotične posjete britanskog premijera Luksemburgu, nakon što je Boris Džonson dobio rok od dvije nedjelje da osmisli plan za zamjenu odredbe o “bekstopu”, kojim bi se spriječilo postavljanje fizičke granice između dvije Irske, piše “Gardijan”.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i finski premijer Anti Rine izjavili su da su zabrinuti zbog onoga što se događa u Britaniji.

“Moramo da znamo šta Velika Britanija predlaže. Opušteni razgovori o predlozima za pregovore su neodgovorni. Britanija bi trebalo da iznese svoje predloge veoma uskoro ako žele da se o njima diskutuje”, istakao je Rine, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Rine je naveo da su se obje strane složile da je vrijeme da Džonson iznese sopstvene predloge pismenim putem – ako uopšte postoje.

“Ako ne primimo prijedloge do kraja septembra, onda je stvar gotova”, istakao je Rine.

Kako saznaje Rojters iz diplomatskih izvora, Britanija je na brzinu već poslala u Brisel dio pisanih predloga za promjenu Sporazuma o Bregzitu.

Rok za izlazak Britanije iz EU, 30. septembar, biće veliki problem za Džonsona jer pada na dan konferencije Konzervativne partije i ostaje da se vidi da li će se EU držati svojih upozorenja.

Džonson bi trebalo veoma oprezno da iznese svoje “adute” u ovom osjetljivom trenutku, s obzirom na to da bi njegova stranka mogla negativno da reaguje na bilo koji korak ka zahtevima EU po pitanju irskog bekstopa.

Rine je rekao da je namjeravao da razgovara sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i Džonsonom o potrebi za brzom akcijom Britanije.

Lideri EU žele otvoren prostor za pregovore prije samita 17. oktobra kako ne bi morali da ulaze u detaljne razgovore već samo da odobre sporazum.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Ivan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Rok za izlazak je 31. oktobar.

Send this to a friend