Evropa

Britanci u EU bez viza poslije Bregzita

Britanci koji budu išli u kratke posjete zemljama Evropske unije poslije Bregzita, čak i ako ne bude usvojen sporazum o razlazu, neće imati potrebe za vizama, dogovorili su se danas Evropski parlament i Savjet EU.

To izuzeće će se primenjivati recipročno od strane britanskih vlasti i odnosiće se na sve zemlje članice EU (sem Irske koja ima svoj posebni bilateralni aranžman sa Velikom Britanijom), i zemlje uključene u Šengenski prostor (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), navodi se u saopštenju te dvije institucije.

Radi se o preliminarnom sporazumu koji treba da se potvrdi glasanjem na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta i Savjeta EU, koji okuplja zemlje članice.

Pregovori su zapeli oko jedne tačke aneksa koja se odnosila na Gibraltar, unijete na zahtjev Španije, gde se Gibraltar označava kao “kolonija britanske krune”.

To je ponovo pokrenulo dugogodišnji spor između Španije i Velike Britanije oko Gibraltara, teritorije od 6,8 kvadratnih kilometara koje je Madrid ustupio britanskoj kruni 1713. godine, ali na koji Španija polaže pravo. Stvar je riješena tako što je sklonjen britanski izvjestilac i postavljen drugi da bi se usvojio postignut kompromis u kome je sporna nota ostala.

Novi izvjestilac je ukazao na potrebu da se tekst brzo usvoji zbog približavanja 12. aprila, novog roka za izlazak Britanije iz EU. Tekst će sjutra biti podnijet na glasanje Evropskom parlamentu.

“Zakon treba da bude usvojen i objavljen u službenom listu EU do 12. aprila u slučaju Bregzita bez dogovora do tog datuma”, naveo je Evropski parlament u saopštenju.

Send this to a friend