Evropa

Britanija i Norveška spremaju se za borbu sa ruskim podmornicama

Oružane snage Velike Britanije i Norveške sarađivaće kako bi se efikasnije suprotstavile porastu aktivnosti ruskih podmornica, saopštio je list “Dejli telegraf”, pozivajući se na izvore u britanskom Ministarstvu odbrane.

Kako se navodi, vojske tih dviju zemalja će raditi na planu kako da efikasnije koriste mogućnosti vojne obavještajne službe, da bi se povećala bezbjednost Sjevernog Atlantika, a samim tim i bezbjednost NATO-a.

List ističe da će, da bi se to sprovelo u djelo, biti korišćeni patrolni brodovi, ali i patrolni avioni obalske avijacije R-8A, a biće formirane i baze za sprovođenje vježbi, ali i popravku brodova.

Prethodno je saopšteno da je NATO zabrinut zbog bezbjednosti podvodnih kanala komunikacija, jer je povećana aktivnost ruskih podmornica u blizini obala Evrope.

S tim u vezi, oglasio se i načelnik britanskog Generalštaba Stjuard Pič, koji je rekao da bi ogromna šteta mogla biti nanijeta i trgovini, ali i internetu Velike Britanije u slučaju da Rusija izvrši napad na te podvodne kanale komunikacije.

Rusija je sve te navode kategorički odbacila, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio da je riječ o izjavama koje služe da bi se zaplašila javnost i s tim u vezi poveća odbrambeni budžet zemlje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend