Evropa

Britanija napušta EU 31. oktobra bez obzira na okolnosti

Britanska vlada čiji će šef Boris Džonson otputovati ove nedjelje na sastanak sa evropskim liderima, saopštila je da je za 31. oktobar naredila ukidanje svojevremenog britanskog zakona o pristupanju Velike Britanije Evropskoj uniji.

To je očekivani datum Bregzita koji je već dvaput odložen, i dan koji je Boris Džonson obećao kao dan kada će njegova zemlja napustiti EU, uspio ili ne da ponovo pregovara o sporazumu o tome koji su sklopili prethodna vlada i ostali evropski lideri.

“Ovo je jasan signal građanima ove zemlje: napustićemo EU kao što je obećano 31. oktobra bez obzira na okolnosti”, rekao je u izjavi ministar Stiv Barklej, ministar odgovoran za Bregzit.

“To je istorijski trenutak kada kontrolu nad našim zakonima preuzimamo od Brisela”, dodao je on.

Ali ta odluka je uglavnom simbolična, rekla Madi Timont-Džek, iz istraživačkog centra “Institut za vladu”.

“Već smo znali da ćemo ukinuti taj propis (nazvan Zakon o evropskim zajednicama iz 1972.), ali nismo znali kada. To je politički simbol”, rekla je ona za AFP. Bivša premijerka “Tereza Mej to nikad nije najavila, jer to se može učiniti i u posljednjem trenutku”, rekla je ona.

Boris Džonson želi da izvrši pritisak na EU da, sve više i neposrednije mašući prijetnjom odlaska bez dogovora, postigne novi sporazum o Bregzitu, dok Brisel za sada odbija da ponovo otvori pregovore.

U Berlinu će se u srijedu sastati s kancelarkom Angelom Merkel, a u četvrtak s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom. Potom će od 24. do 26. avgusta biti u Biaricu, na samitu G7, gdje će se sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, s kojim se nada da će zaključiti ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini poslije Bregzita.

Današnjoj najavi ukidanja zakona je prethodilo objavljivanje pisma u kojem više od 100 britanskih poslanika poziva Borisa Džonsona da odmah sazove parlament koji je na odmoru, da trajno zasjeda do 31. oktobra.

“Naša država je na ivici ekonomske krize dok krećemo prema Bregzitu bez dogovora”, pišu poslanici koji žele da spriječe takav scenario.

“Nalazimo se pred nacionalnom krizom i Parlament mora biti odmah sazvan”, upozorili su oni.

Po Madi Timont-Džek, ako bi Parlament uspio da “primora Vladu da odloži Bregzit, Vlada bi vrlo lako mogla da promijeni datum ukidanja ‘Zakona o evropskim zajednicama iz 1972.’ i za poslije 31. oktobra”.

Očekuje se da će poslanici ponovo zasjedati od 3. septembra.

Lider laburističke opozicije Džeremi Korbin planira da donese zahtjev za glasanje o povjerenju u Džonsona, čija vlada ima samo jedan glas većine u Parlamentu.

Ako predlog uspje, Korbin se nada da će postati vršilac dužnosti šefa vlade, da bi se postiglo dalje odlaganje datuma odlaska iz EU, kako bi se izbjegao Bregzit bez dogovora, a zatim bi raspisao prijevremene izbore.

“Potrebna nam je vlada koja je spremna za pregovore sa Evropskom unijom kako 31. oktobra ne bismo imali katastrofalni izlazak”, rekao je Korbin u subotu.

U slučaju Bregzita bez dogovora, “Sandej Tajms” je danas otkrio da će se Velika Britanija vjerovatno suočiti s nestašicom hrane, gasa i ljekova, s blokadama u lukama ili s nemogućnošću prelaska granice između Sjeverne Irske i Irske.

Taj napis se zasniva na izvještaju Vlade koji je “procurio” medijima.

“Dokument o tome predstavlja najvjerovatnije posljedice Bregzita bez dogovora, a ne najgori scenario”, piše u članku.

To je danas negirao Majkl Gov, desna ruka Džonsona u vladi, uvjeravajući na Tviteru da ti dokumenti opisuju “najgori scenario” i da su “u posljednje tri nedjelje preduzete veoma značajne mjere da bi se ubrzale pripreme za Bregzit”.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
NickMne
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nick
Gost
Nick

Putuj Igumane! Svijet se mnogo promijenio tek ces sad da vidis! Ne moze se sam nista.

Mne
Gost
Mne

Pametno, izlaze iz eu finansiskog haosa.

Send this to a friend