Evropa

Britanija napušta EU, ali osvaja Afriku

Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej, koja je počela posjetu afričkom kontinentu, obećala je da će Britanija postati najveći investitor u Africi od razvijenih zemalja.

“Posvećena sam Africi i tome da britanska vlada koristi svaki instrument za pružanje podrške partnerstvima i idejama koje će donijeti koristi generacijama koje dolaze”, rekla je Mej u kišnom Kejptaunu na početku svoje turneje koja se odvija pod sloganom “Ujedinjeno Kraljevstvo-Afrika: Partneri za budućost”, prenosi agencija AP.

“Do 2022. godine želim da Ujedinjeno Kraljevstvo postane broj jedan investitor u Africi od zemalja iz Grupe 7 (G7), i da kompanije iz britanskog privatnog sektora preuzmu vodeću ulogu u investicijama koje će doprinijeti rastu afričkih ekonomija za više hiljada milijardi”, rekla je Mej.

Budući da bi Britanija u martu 2019. godine trebalo da napusti Evropsku uniju, Mej nastoji da ojača veze Britanije sa drugim regionima širom svijeta, a naročito s Afrikom.

Kao dio te strategije, Mej će posjetiti tri najveće afričke ekonomije – Južnoafričku Republiku, Nigeriju i Keniju – zajedno s ministrom trgovine i delegacijom koja broji 29 poslovnih lidera.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend