Evropa

Britanija postaje kokainsko carstvo Evrope

Ilustracija

Ujedinjeno Kraljevstvo ubrzano postaje najveći potrošač kokaina u Evropi, kaže ministar bezbjednosti Ben Volas, ističući da ta „isplativa i dostupna droga” dovodi do rasta nasilja na ulicama.

Zbog novih tehnologija je sve teže otkriti mlade dilere, jer im je ista omogućila da drogu nabavljaju direktno od „ozbiljnih” bandi, koje i na vrata dostavljaju velike pakete lokalnih, ali i albanskih ili srpskih klanova, rekao je poslanicima.

Volas je dodao da su sveprisutnost mobilnih telefona i porast enkripcije u velikoj mjeri izbacili „posrednika” u međunarodnoj trgovini drogom.

„To je tom sistemu dalo veliku moć, dok u isto vrijeme Velika Britanija postaje najveći potrošač kokaina u Evropi, tako da je potražnja velika”.

Poslanik laburista Dejvid Lemi povezao je porast broja ubistava u Londonu sa trgovinom kokaina, ističući da mladi ljudi nose noževe kako bi se zaštitili.

Kokain, rekao je, više nije rezervisan samo za bogataše, a njegova povećana upotreba u ruralnim zajednicama izaziva ratove oko teritorija različitih bandi.

„To je veoma isplativa i veoma tražena droga u ovom trentuku, što povećava nasilje”, ocijenio je on.

2 Komentara na "Britanija postaje kokainsko carstvo Evrope"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend