Evropa

Britanija poziva EU na strože sankcije prema Rusiji: Putin učinio svijet opasnijim

Foto: Twitter

Velika Britanija je danas pozvala Evropsku uniju da slijedi Sjedinjene Američke Države i uvede strože sankcije Rusiji zbog optužbi da je Moskva otrovala bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sereja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije, Džeremi Hant, rekao je da EU treba da izvrši procjenu svojih sankcija Moskvi i obezbijedi da “stoji rame uz rame sa SAD”, navodi AP.

“Naravno da moramo da imamo odnose s Moskvom, ali moramo da budemo i otvoreni: spoljna politika Rusije pod predsjednikom Vladimirom Putinom učinila je svijet opasnijim mjestom”, rekao je Hant.

London optužuje Moskvu da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke nervnim agensom, 4. marta u engleskom gradiću Solsberiju. Njih dvoje su se u međuvremenu oporavili, a Kremlj oštro odbacuje optužbe da je umiješan u taj slučaj.

Zbog tog slučaja, Trampova administracija je ovog mjeseca uvela nove sankcije Rusiji koje se odnose na ograničenja izvoza. To su posljednje u nizu američkih sankcija Rusiji, uvedenih zbog, kako navodi Vašington, kršenja ljudskih prava, miješanja u izbore u SAD i vojne agresije u Ukrajini i Siriji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend