Evropa

Britanija prijeti posljedicama ako ne bude kompromisa

Boris Džonson

Samo 23 dana prije nego Velika Britanija treba da napustiEU, budućnost Bregzita ostaje veoma nesigurna, a i Brisel i London se pozicioniraju kako bi izbjegnli krivicu za odgađanje Bregzita bez dogovora, prenosi agencija Rojters.

Čelnici EU-a reagovali su hladno na zadnje prijedloge britanskog premijera Borisa Džonsona da se premoste teškoće i dok pregovori još traju, mnoge diplomati kažu da su šanse za dogovor prije 31. oktobra, datuma izlaska, male.

Izvor Spectatora iz Dauning strita, kako je naslovu teksta naveo Rojters, rekao je da je njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala u utorak s britanskim čelnikom te da je ona jasno dala do znanja da je dogovor “pretežno malo vjerovatan”.

Merkel je, kako se navodi, rekla da bi za dogovor Sjeverna Irska morala ostati u carinskoj uniji i punoj usklađenosti s EU-om zauvijek.

“Ako ovo predstavlja novo utvrđeno stajalište, onda to znači da je dogovor u suštini nemoguć ne samo sada, nego ikada”, rekao je izvor, kako prenosi Rojters.

Izvor, kako prenosi Independent magazin Spectator, takođe predviđa da će pregovori o Džonsonovim prijedlozima završiti neuspješno ove nedjelje, ali Independent navodi i poruku istog izvora da će se EU suočiti s teškim posljedicama ako odbije Veliku Britaniju.

Bivša ministarka rada i penzija Amber Rud, koja je prošlog mjeseca dala ostavku zbog politike Borisa Džonsona, upitana ko bi mogao biti izvor ovih informacija, rekla je da misli da bi to mogao biti Dominik Kumings, Džonsonov savjetnik, jer bi u suprotnom to bilo negirano, prenosi Independent.

Britanija revidirala tarifni režim

“To što rade je, čini se, da ljutito mole EU da ne podrži odgađanje, koja će biti potrebna zbog stava koji je zauzeo parlament”, rekla je Rud, ocijenivši da se čini kako London nema nikakav aktivan plan.

Britanija je u utorak revidirala i tarifni režim koji će stupiti na snagu ako iz Evropske unije izađe bez sporazuma, poručujući da će 88 odsto ukupnog uvoza biti oslobođeno carina.

U nastojanju da potrošačke cijene zadrži na niskom nivou, a da pritom ne uništi domaće proizvođače, Britanija je saopštila i da bi, prema novom “vanrednom postupku revizije”, od prvog dana mogla napraviti izmjene u tarifnom režimu ako bude potrebe, prenio je Tanjug agenciju Rojters..

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

Zapad se cijepa na dva bloka, polako ali sigurno. UK mora da ispostuje svoje gradjane a i sami vide da nema izlaska bez kompromisa. Ovaj Boris, hoce na bahati nacin da se otcijepi, sto ce dovesti do jakog trgovinskog, carinskog, ekonomskog rata izmedju EU i UK. Naravno SAD ce podrzati UK iz licnih interesa (slabljenje EU koja ima BDP skoro… Više »

Kako, moliću?
Gost
Kako, moliću?

Bombardovaće Njemačku?

Jovan A
Gost
Jovan A

Odustati od izlaska iz EU na pet godina dok ne dodje do dogovora Brixsela i Londona je najpametnije zbog stabilnosti komletne zapadne civilizacije.Dogovor samo kucu gradi i samo sloga.

Send this to a friend