Evropa

Britanski ministar: Trampovi komentari su puni nepoštovanja

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant ocijenio je da su komentari američkog predsjednika Donalda Trampa na račun britanskog ambasadora u Vašingtonu i premijerke Tereze Mej “pogrešni i puni nepoštovanja”.

Pošto je britanska štampa objavila ne baš pohvalnu ocjenu ambasadora Kima Deroka o američkoj administraciji, Tramp ga je nazvao “veoma glupim”, a za Mej je rekao da je “budalasto” vodila proces izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Hant je jedan od dvojice članova Konzervativne partije koji se takmiče da naslijede Mej na poziciji lidera stranke i premijera Velike Britanije.

Stav Hanta se, međutim, razlikuje od njegovog rivala Borisa Džonsona koji je, upitan o Trampovoj kritici premijerke, rekao: “I sam sam imao veoma kritičke komentare o Bregzitu, a smatram da je veoma važno da imamo snažne odnose sa svojim najvažnijim saveznikom”.

U nedelju su objavljeni mejlovi u kojima je Derok, u povjerljivoj prepisci sa svojom vladom, Trampa opisao kao “nekompetentnog” i “jedinstveno disfunkcionalnog” lidera.

Zbog skandala koji je izbio ambasador Derok neće se sresti sa predsjednikovom ćerkom Ivankom Tramp, kako je to bilo planirano.

Portparol britanske premijerke Mej saopštio je da je Derok “savjestan, poštovan službenik vlade”i potvrdio da nema planova da Mej i Tramp telefonski razgovaraju o odnosnima poslije “curenja” informacija.

Ranije tokom dana, Tramp je na tviteru napisao: “Ćaknuti ambasador Ujedinjenog Kraljevstva kojeg su utrapili Sjedinjenim Državama nije neko sa kime smo oduševljeni, veoma glup tip”.

Derok je imenovan za ambasadora u Vašingtonu u januaru 2016. godine, godinu dana prije nego što je Tramp postao predsjednik.

Send this to a friend