Evropa

Britanski poslanici odobrili zakon o Bregzitu

ilustracija

Poslanici Donje doma britanskog parlamenta danas su odobrili zakon koji će omogućiti izlazak zemlje iz Evropske unije 31. januara, čime će se staviti tačka na više od tri godine natezanja oko uslova “razvoda”.

Za prijedlog zakona glasalo je 330 poslanika donjeg doma parlamenta, dok je 231 bio protiv. Tim prijedlogom zakona sprovešće se sporazum o izlasku iz EU koji je prošle godine postignut sa Unijom, konstatuje Rojters.

Ovo omogućava britanskom premijeru Borisu Džonsonu da okrene stranicu jedne od najdubljih političkih kriza koje su posljednjih decenija pogodile zemlju.

“Vrijeme je da se Bregzit završi. Ovaj prijedlog zakona to čini”, rekao je poslanicima ministar za Bregzit Stiven Barkli, rezimirajući sate rasprave u parlamentu.

Zakon se sada upućuje Gornjem domu i očekuje se da će biti usvojen na vrijeme da Britanija izađe iz EU do planiranog roka, 31. januara, i minimizira ekonomske poremećaje.

Portparol britanskog premijera prethodno je izjavio da će usvajanje zakona biti “značajan pozitivan korak”.

Kada je lane u julu započeo mandat u Dauning Stritu nizom poraza u parlamentu, mnogi su smatrali da će Džonson vjerovatno imati najkraći mandat.

Umjesto toga, on je osvojio petogodišnji mandat i ostavio glavnu opozicionu laburističku stranku u gotovo potpunom rasulu.

Očekuje se da će 31. januara Džonson odvojiti Britaniju od 27 drugih zemalja članica EU i time postati prva nacija koja je ikada napustila taj blok.

Tada započinje težak period trgovinskih pregovora koji će definisati novi odnos Britanije prema Evropi, njenom ključnom trgovinskom partneru.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
ime
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ime
Gost
ime

Stari lisci ovi iz GB napustaju na vrijeme EU ,sledeci je Grenland,prvo samostalnost od Danske pa …

Send this to a friend